11.02.2021, 11:49

Гідропоніка: домашня теплиця для цілорічного вирощування овочів і зелені

Віктор Білий | Всі новини автора

Все більше і більше людей вирощують трави на своїх кухнях в горщиках, завдяки чому у них є постійний доступ до улюбленої зелені. А що, якби ви могли вирощувати, наприклад, помідори та інші овочі на кухонному підвіконні? 

Це можливо завдяки сучасній гідропонній установці. Вона являє собою містку пластикову посудину зі світлодіодними лампами.

Читайте також: Город на підвіконні: поради з облаштування

Переваги установки

  • Гідропоніка — це спосіб вирощування рослин без ґрунту, при якому рослина отримує з розчину всі необхідні поживні речовини в потрібних кількостях і точних пропорціях (що майже неможливо здійснити при ґрунтовому вирощуванні).
  • Ви можете вирощувати до 6 рослин одночасно.
  • Рослини ростуть у воді — не в ґрунті.
  • Повнофункціональна, високоефективна світлодіодна система освітлення потужністю 20 Вт адаптована до певного спектра, який дозволяє рослинам максимізувати фотосинтез, що призводить до швидкого природного зростання і рясних врожаїв.
  • Проста панель управління повідомляє, коли додавати воду, нагадує, коли слід додавати поживні речовини та автоматично вмикає і вимикає світло.

Гідропонний метод підходить для вирощування практично всіх видів культур, за деякими винятками. Це бульбові рослини: морква, буряк, редис, картопля та інші. Це пов'язано з особливостями гідропонної системи – коріння рослини знаходяться в дуже вологих умовах, а у бульбових рослин це може викликати гниття плодів, чого не може бути в такому вологому середовищі.

В іншому ця технологія підходить для всіх рослин і навіть збільшує швидкість росту сільськогосподарських культур і дозрівання плодів. Крім того, можна пересаджувати та дорослі рослини, вирощені в ґрунті. Підходить для перекладу на гідропоніку дорослих рослин з товстими та грубими корінням, які легко очистити від землі. Якщо у рослини тендітна коренева система, від переходу на цю технологію вирощування краще утриматися.

Гідропонна установка «Домашній сад»

"Домашній сад" обладнаний спеціальною електронною панеллю, за допомогою якої потрібно вибрати необхідний режим роботи. Коли виникне необхідність заміни розчину або додавання добрив, система сама сповістить про це господаря, якому потрібно буде лише поміняти воду раз на два тижні, і далі із задоволенням спостерігати, як росте урожай.

Читайте також: Вирощуємо томати на балконі та підвіконні

Серед плюсів пристрою потрібно відзначити найбільш важливі:

  • Воно дає можливість практично без праці стати власником невеликої теплиці і балувати рідних і друзів салатами, зеленню, травами, овочами і полуницею. А любителі квітів побачать у своєму будинку розпустилися бутони троянд і будь-яких карликових сортів.
  • Дозволяє в будь-який час року виростити свіжу зелень.
  • Є абсолютно екологічним пристроєм.
  • Економить електроенергію. 
  • Просто і легко збирається, не складне в експлуатації.
  • Гарний дизайн і можливість вибрати колірне рішення дозволять встановити гідропонну установку в будь-якій кімнаті. Вона не займає багато місця, має естетичний вигляд, а при появі рослин нагадує чудовий сад в горщику.