18.05.2021, 21:15

Як позбутися тарганів у квартирі

Татьяна Землянко | Всі новини автора
таракан

Таргани нерідко є нашими сусідами по житлоплощі, ці неприємні шкідники викликають у людини бридливість і огиду. Ці комахи не кусаються, але переносять різні інфекційні та запальні захворювання. Боротися зі шкідниками не завжди просто, і сьогодні ми розглянемо деякі варіанти, як їх позбутися.

Різновид цих комах дуже великий, але в квартирах і будинках зазвичай заводяться тільки три види: руді (прусаки), чорні і американські. Сьогодні ми приділимо особливу увагу рудим тарганам, тобто прусакам, це найпоширеніший вид мешканців наших осель. Скупчення прусаків спостерігається в місцях, де є залишки їжі і джерело води, вони дуже спритно ховаються і ведуть нічний спосіб життя. 

Читайте також: У чому переваги професійного прибирання будинку?

Потрібно уточнити, що якщо ви позбавите прусаків продуктів харчування, це їх не вб'є, так як вони дуже витривалі і можуть прожити зовсім без їжі до місяця. Втім, вони можуть спокійно харчуватися тканиною, папером, книжковою палітуркою і навіть милом. Найбільше від навалу тарганів страждають багатоповерхові будинки, а сміттєпровід для них прекрасна ласунка. З настанням холодів вони перебираються в теплі місця, і це наші квартири. А також ми можемо їх принести додому з речами, наприклад, після переїзду.

Проблему з тарганами простіше запобігти, ніж боротися з їх навалою. Перш за все слід намагатися дотримуватися чистоти: не залишати крихти на столі, немитий посуд, вчасно виносити сміття, регулярно провітрювати приміщення і робити генеральне прибирання. Бажано не тримати у будинку прострочені продукти і тим більше харчові відходи. Відмінний спосіб, щоб уникнути проникнення тарганів через вентиляцію, - закрити отвір капроновою панчохою і потім поставити сітку.

Як позбутися настирливих комах

Спеціальні засоби продаються в магазинах у вигляді аерозолів, гелів і пасток. Існують також ефективні народні засоби. Багатьом відомий рецепт засобу від прусаків, зроблений з борної кислоти, яки можна змішати з хлібом або ще з чимось смачним і залишити на ніч на видному місці. Ці ласощі він із задоволенням оприбуткує і понесе в гніздо для інших родичів.

Читайте також: Як уберегти себе і домашніх тварин від кліщів

Або ще можна лимонну кислоту розбавити окропом, зробивши дуже концентрований розчин, помазати ним місця, де вони зазвичай бігають.

У будь-якому випадку, який би варіант боротьби ви не вибрали, цю тему варто обговорити з сусідами зверху та знизу, в іншому випадку всі ваші старання будуть марними. Але якщо у вас не виходить позбутися прусаків самостійно, тоді краще звернутися за допомогою до фахівців.