04.01.2022, 15:47

Обробна дошка: яку краще вибрати?

Татьяна Землянко | Всі новини автора
доска

Обробна дошка вважається найголовнішим інструментом на кухні. Без неї практично нічого не можна приготувати. Адже в процесі приготування завжди потрібно щось нашаткувати, нарізати або обробити: все залежить від страви, яку потрібно приготувати. Отже, давайте визначимося, які бувають дошки і яка для чого краще підійде.

Так як цей виріб використовується в побуті практично щодня і не один раз, то він має бути комфортним у використанні і, як кажуть, тішити око своїм стильним виглядом і при цьому бути довговічним. Розглянемо деякі варіанти обробних дощок в різноманітному асортименті кухонного приладдя. 

Читайте також: Як правильно вибрати ніж? На що звернути увагу

У сучасної господині має бути кілька дощок, мінімум три штуки, а в ідеалі – чотири. І кожна має своє призначення. Якщо в минулому використовувалися лише дерев'яні дошки, то на сьогоднішній день їх виготовляють із різних матеріалів: 

  • дерева,
  • пластику,
  • силікону,
  • скла,
  • натурального та штучного каменю. 

Крім різноманітності матеріалів мають різні форми. 

  • Пластик - відноситься до міцного і довгострокового матеріалу, не поглинає запахи, не намокає, але має і свої мінуси: ножі затупляє, не має антибактеріального покриття, на поверхні з'являються з часом дрібні тріщини на радість бактеріям. Пластик є чудовим варіантом для оброблення сирої риби. Використовувати як підставку під гаряче не можна. 

  • Дерево - ці дошки виготовляються з цільного масиву або клеєного, у складі якого є хімія. Цілісна деревина є більш міцним матеріалом, не розколюється від рубки, але при виборі велике значення має тип дерева. Найкращим сучасним матеріалом для кухонної дошки вважається каучукове дерево гевея та бамбук. 

  • Силікон - така дошка зовні виглядає як силіконовий килимок, не боїться низьких і високих температур, не впливає на поверхню ножа, з неї дуже зручно висипати нарізані овочі в каструлю, по столу не ковзає. Деякі моделі мають розмітки у сантиметрах, що дуже зручно у роботі з тістом. Скрутивши килимок у трубочку і поклавши в сумку, можна їхати на пікнік, у відрядження або на відпочинок.  

  • Скло - дуже гарні вироби, гігієнічні, але тендітні, важкі на вагу і впливають на лезо ножа. 

  • Кам'яні - досить важкі, швидко туплять ножі, але багатофункціональні та довговічні, відмінно підходять для розкочування рівного тіста. 

Читайте також: Який посуд вибрати для випічки: матеріал та форми

Якими моделями обробних дощок будете користуватися, вибирати вам, але при правильному застосуванні та догляді ця помічниця вас довго радуватиме на вашій кухні.