Обробна дошка: яку краще вибрати?
Обробна дошка вважається найголовнішим інструментом на кухні. Без неї практично нічого не можна приготувати. Адже в процесі приготування завжди потрібно щось нашаткувати, нарізати або обробити: все залежить від страви, яку потрібно приготувати. Отже, давайте визначимося, які бувають дошки і яка для чого краще підійде.
Так як цей виріб використовується в побуті практично щодня і не один раз, то він має бути комфортним у використанні і, як кажуть, тішити око своїм стильним виглядом і при цьому бути довговічним. Розглянемо деякі варіанти обробних дощок в різноманітному асортименті кухонного приладдя.
Читайте також: Як правильно вибрати ніж? На що звернути увагу
У сучасної господині має бути кілька дощок, мінімум три штуки, а в ідеалі – чотири. І кожна має своє призначення. Якщо в минулому використовувалися лише дерев'яні дошки, то на сьогоднішній день їх виготовляють із різних матеріалів:
- дерева,
- пластику,
- силікону,
- скла,
- натурального та штучного каменю.
Крім різноманітності матеріалів мають різні форми.
- Пластик - відноситься до міцного і довгострокового матеріалу, не поглинає запахи, не намокає, але має і свої мінуси: ножі затупляє, не має антибактеріального покриття, на поверхні з'являються з часом дрібні тріщини на радість бактеріям. Пластик є чудовим варіантом для оброблення сирої риби. Використовувати як підставку під гаряче не можна.
- Дерево - ці дошки виготовляються з цільного масиву або клеєного, у складі якого є хімія. Цілісна деревина є більш міцним матеріалом, не розколюється від рубки, але при виборі велике значення має тип дерева. Найкращим сучасним матеріалом для кухонної дошки вважається каучукове дерево гевея та бамбук.
- Силікон - така дошка зовні виглядає як силіконовий килимок, не боїться низьких і високих температур, не впливає на поверхню ножа, з неї дуже зручно висипати нарізані овочі в каструлю, по столу не ковзає. Деякі моделі мають розмітки у сантиметрах, що дуже зручно у роботі з тістом. Скрутивши килимок у трубочку і поклавши в сумку, можна їхати на пікнік, у відрядження або на відпочинок.
- Скло - дуже гарні вироби, гігієнічні, але тендітні, важкі на вагу і впливають на лезо ножа.
- Кам'яні - досить важкі, швидко туплять ножі, але багатофункціональні та довговічні, відмінно підходять для розкочування рівного тіста.
Читайте також: Який посуд вибрати для випічки: матеріал та форми
Якими моделями обробних дощок будете користуватися, вибирати вам, але при правильному застосуванні та догляді ця помічниця вас довго радуватиме на вашій кухні.