21.05.2024, 16:17

Алюміній в сучасному інтер'єрі: від функціональності до естетики

Ольга Станішевська | Всі новини автора
Алюміній в сучасному інтер'єрі

Алюміній набув широкого використання не лише в сучасному будівництві промисловості, у виробництві торгово-виставкового обладнання. Профілі та вироби з алюмінію та сплавів є популярними в оздобленні приміщень. Крім цього, алюміній є центральним елементом сучасних дизайнерських проєктів інтер'єрів і часто є невіднятним атрибутом стилів модерн та хай-тек.

При виконанні конструкцій частіше за все застосовуються матеріали, що зроблені “під алюміній”. Їх використання зумовлено більш низькою вартістю. Однак, попри очевидну вигоду ціни, рішення мають і свої недоліки - низьку якість, а як наслідок - недовговічність покриття та обмежений термін служби матеріалів. До того ж матеріали, що імітують алюміній, зазвичай, вразливі до механічних пошкоджень. Вихід є — придбати матеріали за цінами виробника, які матимуть необхідні технічні показники за прийнятної вартості.

Який краще купити алюміній?

На сучасному ринку на противагу різним матеріалам із пластику представлений асортимент різноманітних за призначенням алюмінієвих профілів, які використовуються для якісних елементів інтер'єру. Алюміній конструкційний випускається в різних варіаціях, найбільшого поширення знайшли профілі для:

  • підлогового покриття;
  • дверних отворів;
  • під LED-освітлення;
  • плінтусів та багато іншого.

Крім вказаних, застосовуються універсальні типи алюмінієвого прокату загального призначення, серед яких можна обрати:

  • алюмінієвий кутник;
  • алюміній в листах;
  • алюмінієвий пруток.

Залежно від мети, вироби встановлюються як окремий елемент або ж є засобом з'єднання інших деталей. 

Переваги алюмінію в дизайні

Ціна алюмінію зазвичай вище за аналогічні пластикові елементи, але ж вартість цілком виправдовується довговічністю. Різноманітність колірної гами конструкцій дозволяє гармонійно поєднувати практичний метал  з деревом, МДФ чи пластиком. 

Невелика вага алюмінію є однозначною перевагою при виконанні елементів декору великої площі. За умови використання високоякісних сплавів навантаження на підлогу або ж стіну суттєво знижується. Це особливо важливо при виконанні інтер'єрних дизайнерських рішень в приміщеннях багатоповерхових будинків.

Алюміній у світлових рішеннях 

Точкові або основні світильники, що є незамінним атрибутом сучасних дизайнерських ідей, простіше всього обігрувати саме завдяки алюмінієвим елементам. Система, яка охоплює направляючу основу, розсіювачі та світлодіодну стрічку, розміщується на тонкому алюмінієвому профілі та дає змогу встановити освітлення в одному рівні з підлогою чи підвісною стелею. Розсіяне світло в таких випадках створюватиме додаткову атмосферу приємного теплого та романтичного настрою.

Алюміній на кухні

Кухонні фасади з застосуванням алюмінієвого профілю — сучасна знахідка дизайнерів і виробників меблевих гарнітурів. Модні стилі мінімалізм, лофт і техно віддають перевагу саме алюмінієвому профілю. Матеріали зі сріблястим чи дзеркальним відтінком стають родзинкою будь-якого проєкту.

Кухні з використанням алюмінієвого профілю дозволяють обіграти навіть невелику площу, полегшуючи зорово площину. За фасадами з алюмінієвого профілю легко доглядати, вони не змінюють колір під час потрапляння гарячого жиру, пари та під впливом сонячних променів. 

Алюмінієвий профіль надстійкий до впливу вологи та кислот, незамінний для створення витяжки для кухні, фурнітури чи рамки для дверей душової кабіни. Чудовий вигляд мають і зручні шафи-купе з алюмінієвими конструктивними елементами фасадів. Рамковий алюмінієвий профіль використовується в таких випадках для утримання полотна, а розділовий Н-подібний алюмінієвий профіль надає жорсткості дверям, даючи змогу комбінувати інші матеріали.