30.08.2020, 19:31

Картопля для дітей - користь і шкода

Татьяна Землянко | Всі новини автора
картофель

Дану культуру називають другим хлібом, вона вважається найпопулярнішим овочем і це наша улюблена картопля. Вона є калорійним продуктом з безліччю корисних речовин, швидко і надовго вгамовує почуття голоду. Для грудних дітей картопля - відносно безпечний прикорм, він зазвичай проблем не створює ні для малюка, ні для батьків. Але, як і у будь-якого іншого продукту, у нього є свої мінуси. Давайте розбиратися з цим питанням докладніше.

Зараз настав сезон збирання картоплі, а це значить, що страви з цим овочем будуть особливо популярні в нашому раціоні. Діти також дуже люблять цей овоч в різних видах приготування. Сьогодні ми в більшій мірі поговоримо про наших маленьких споживачів. Картопля підтримує правильний обмін речовин, а таких продуктів, як м'ясо і молоко, допомагає краще засвоїтися, адже для малюка це вкрай важливо з його ще не зрілої системою травлення.

Читайте також: Як виростити здорову картоплю

Крохмаль є основним компонентом в складі картоплі, також в ньому присутні вітаміни групи B, цинк, марганець, фосфор, клітковина та калій. Завдяки такому складу картопля вважається корисним продуктом для дітей. Коли вводити в раціон вашому малюкові цей овоч, залежить від деяких факторів. Якщо дитина погано набирає вагу, педіатр може дозволити давати картоплю малюкові з шести місяців. Взагалі до року дітям рекомендують давати тільки відварну картоплю у вигляді рідкого пюре без жирів. Можна за бажанням розбавляти його грудним молоком або дитячою сумішшю. Не слід годувати дітей картоплею кожен день, в ідеалі - від двох до чотирьох разів на тиждень.

Читайте також: Як правильно вибрати картоплю на зиму

Не можна готувати дитині картоплю, якщо вона проросла або з зеленими плямами: в таких плодах виділяється небезпечна речовина солонін, а для дитячого організму він отруйний. Мало хто знає, що картопля відповідає за імунну систему, тому що багата на вітамін C. Найбільша кількість вітамінів і мінералів міститься під шкіркою.

Вітаміни, що містяться в картоплі, розчиняються в рідині, тому найкорисніше блюдо з нього виходить в печеному вигляді, відвареному в шкірці і вже тільки потім у вигляді пюре. Смажений плід краще дітям до 10-12 років не давати, особливо чіпси, картоплю фрі, тобто, смажену картоплю в будь-якому вигляді, так і дорослим він не принесе користі.

Розглянемо її мінуси. Мабуть, найшкідливіше, що є у картоплі, - так це вміст крохмалю, тому що він вважається важкими вуглеводами. При вживанні великої кількості картоплі, крохмаль провокує накопичення ваги і призводить до порушення вуглеводного обміну. Крім того, лікарі рекомендують людям, що страждають на цукровий діабет, виключити зовсім зі свого раціону або строго обмежити вживання цього овоча.

Їжте все в міру, як і будь-який інший продукт, і будьте здорові!