28.10.2020, 18:24

Коли і як потрібно реставрувати стару ванну

Ольга Станішевська | Всі новини автора

Кожна річ або будь-який інший предмет інтер'єру має певний термін служби. Це стосується і ванни. В процесі експлуатації втрачається привабливий зовнішній вигляд покриття, утворюються плями іржі, що не відмиваються, з'являються відколи й тріщини. Все це свідчить про те, що прийшов час міняти ванну. І перед власниками виникає проблема — купувати нову або відновити стару. Перший варіант підійде не всім, бо потребує значних фінансових вкладень. Розглянемо другий спосіб. Сподіваємося, що наші поради допоможуть в ремонті ванної кімнати.

Коли потрібно проводити реставрацію у ванній 

  • Спочатку потрібно дати оцінку стану вашої ванни. У разі виявлення явних дефектів у вигляді деформування корпусу, численних відколів і глибоких тріщин заміни самої ванни вам не уникнути.
  • Якщо ж на корпусі спостерігаються дрібні подряпини, потускнення емалі й втрата блиску, то корпус такої ванни легко піддається відновленню.
  • Якщо ви плануєте робити ремонт у ванній кімнаті з заміною старої плитки та сантехніки, то реставрацію в такому випадку потрібно проводити після завершення ремонту. Це вбереже вашу ванну від випадкових ушкоджень.
  • Заміна зливної каналізації навпаки передбачає спочатку завершити всі роботи з реставрації, щоб виключити можливість пошкодження нового покриття ремонтними матеріалами та інструментами (ключами, болгаркою або молотком).

Відновити поверхню ванни можна звичайним емалюванням, рідким акрилом або встановити спеціальну акрилову вкладку.

Реставрація емаллю

Реставрація емаллю полягає в проведенні підготовчих робіт. Спочатку потрібно ретельно очистити поверхню ванни й знежирити її. А тільки потім нанести малярським пензлем емаль у два шари з подальшою зачисткою і поліруванням готового покриття. З точки зору грошових витрат це дуже дешевий спосіб, але от користуватися ванною можна буде після закінчення семи днів, поки не висохне покриття.

Реставрація акрилом

Метод реставрації акрилом повторює ті ж етапи підготовки, що і при нанесенні емалі. Процес самої реставрації полягає в тому, що акрил наливають по краях корпусу, і він завдяки своїй консистенції розливається по всій поверхні, утворюючи плівку завтовшки 4-6 мм. Особливістю даного методу є те, що акрил по стінках ванни стікає і збирається на дні. Тому ванну потрібно від'єднати від зливної системи та під отвір зливу в корпусі ванни підставити ємність, в яку будуть збиратися надлишки акрилу. Його можна повторно використовувати ще раз. Така реставрація обійдеться дорожче в порівнянні з емаллю, але термін експлуатації нової ванни ви значно збільшите.

Реставрація з використанням акрилової вкладки

Реставрація з використанням акрилової вкладки полягає в тому, що всередину ванни вставляють спеціальну вкладку, який повністю повторює контури ванни. Поверхня ванни зачищають і знежирюють, потім наносять спеціальний клей і на нього встановлюють вкладку. Щоб вкладка щільно пристала до внутрішньої поверхні ванни, її до країв заповнюють водою і залишають так на добу. Після чого ванна готова до експлуатації. Це найшвидший, але водночас дуже дорогий спосіб реставрації. Але вирішувати вам.

Оскільки процес реставрації вимагає спеціальних знань і навичок, то радимо з цією проблемою звернутися до фахівців.