04.11.2020, 14:32

Грибний сезон: кілька порад, як правильно збирати лісові делікатеси

Грибний сезон довгий. Збір грибів не припиняється з середини весни до глибокої осені. Особливо радісно збирати гриби в осінньому лісі, коли навколо яскраві фарби, пригріває ласкаве сонечко, душа і тіло наповнені умиротворенням.

До перших заморозків, поки йдуть дощі й стоїть тепла погода, осінні гриби кличуть нас в ліс на збір врожаю:

  • підберезників та підосичників;
  • білих грибів та груздів;
  • лисичок та рижиків;
  • опеньків та маслюків.

Багатий і щедрий грибний «улов» дозволяє зробити завершальні приготування до зими: насолити та намаринувати лісові дари, насушити їх або заморозити.

У різні пори року збирають різні види грибів. Тому в кожен сезон треба знати, де збирати гриби, щоб і з урожаєм повернутися додому, і задоволення отримати.

Які гриби ростуть восени

У кожному регіоні ростуть свої осінні гриби. Пов'язано це з різними кліматичними умовами та особливостями лісів.

Під хвойними деревами (соснами і ялинами) «селяться» білі гриби, моховики, маслюки, сироїжки, грузді, рижики. А під листяними (береза, осика, дубами, липами) – підберезники, грузді, сироїжки.

Читайте також: Гриби: задоволення чи небезпека?

Підберезник

Підберезники ростуть до настання морозів. Вони люблять сонячне світло, тому шукайте їх у добре освітлених місцях. Цей гриб росте в листяних лісах під березами й будь-якими іншими листяними деревами, на галявинах і узліссях. Вони ховаються під листям поодинці та цілими сім'ями.
Набравши лісові дари підберезники, їх треба як слід проварити та тільки потім заготовлювати.

Рижик

Зовні дуже апетитні та привабливі. Гарні вони також на смак, щільна м'якоть схожа зі смаком боровиків. Бувалі грибники відмінно знають, як виглядають гриби рижики. Любителю не складно їх розпізнати по рудо-червоного кольору. А ще у них гладкі, воронкоподібні капелюшки з характерними смужками, розташованими, як сонячні промінчики, від воронки до країв. Внутрішня частина рижиків теж руда, смачно пахне смолою.

Фахівці розрізняють кілька видів рижиків:

  • справжні, шукати слід в сосновому бору;
  • ялинові, які вважають за краще рости серед ялин;
  • червоні, що ростуть між листяних дерев і відрізняються яскраво-рожевим відтінком;
  • помилкові, з яскраво-жовтим кольором соку.

Збирають рижики з кінця літа і до листопада. Готувати гриби рижики нескладно: їх злегка проварюють, а потім гасять, смажать, додають в салати, пироги, овочеві рагу, супи. Імениті кулінари використовують рижики для приготування неймовірно ароматного, з пікантним смаком, грибного соусу.

Читайте також: Як правильно збирати гриби. Правила збору грибів

Рижики також сушать, заморожують, солять і маринують.

Гриб глива

У природі існує три десятки видів цих смачних, вітамінних і дуже ароматних грибів. Ростуть гливи практично на всіх деревах (листяних і хвойних), а також впали стовбурах і навіть на пнях.

Збирати їх можна навіть на початку зими. Грибочки гарні в смаженому і тушкованому вигляді.

Їх також сушать, заморожують, солять і маринують.

Маслюк пізній

Дуже смачні солодкі маслюки також цілком підходять під визначення «осінні гриби». Збирають їх частіше під хвойними деревами: соснами, ялинами. Полювання може тривати практично до перших заморозків, тобто до грудня. Шукайте грибочки на жовтій ніжці з коричневим маслянистим капелюшком на відкритих просторах (узліссях, галявинах).

Головна перевага осіннього збору маслюків — відсутність в них черв'яків. Це властивість, до речі, відноситься до всіх осіннім їстівних грибів. Черви їх не чіпають, коли на вулиці прохолодно, тому збирати їх приємно, практично нічого не викидається.

З грибів готуються найрізноманітніші страви: їх смажать з цибулею і спеціями, варять суп зі сметаною, маринують з часником і кропом, солять з листям чорної смородини.

Правила безпеки

  • чи не класти в кошик гриб, в їстівності та безпеки якого для здоров'я ви не впевнені. Краще перестрахуватися зайвий раз і залишити грибок там, де він росте;
  • на полювання вирушати з раннього ранку, щоб встигнути зібрати багатий урожай до вечірніх сутінків. І на світанку грибні капелюшки, блискучі від роси, краще видно;
  • не приймати навіть найкрасивіші та великі грибні екземпляри, що ростуть в придорожніх смугах, на узбіччях автодоріг і автомагістралей. Гриби, як губки, вбирають в себе все з навколишнього середовища їх проживання, тобто в придорожніх місцях в грибочках буде вся таблиця Менделєєва в достатку, а це вже загрожує важким отруєнням;
  • ходити на «тихе полювання» в компанії досвідчених людей, досвідчених грибників. Тоді й прогулянка по гриби принесе задоволення і користь для здоров'я. Адже відрізняти їстівні безпечні гриби від їх отруйних двійників можна навчитися тільки на практиці.
теги: