01.09.2021, 18:54

Зимовий камуфляж і його особливості

Ольга Станішевська | Всі новини автора

Зимовий камуфляж і його особливості

Маскувальний одяг потрібен військовим, мисливцям і рибалкам, щоб максимально зливатися з навколишньою природою, бути непомітними для людей і тварин. Дев'ять місяців в році це може бути сіро-зелений камуфляж, що імітує ґрунт, стовбури дерев і зелень листя.

Але в зимовий сезон маскування знаходить білий колір. Зимові маскхалати стоять на озброєнні армії з часів Великої Вітчизняної, добре себе зарекомендували в ті роки, і протягом наступних десятиліть не змінювалися. Цей просторий комбінезон із щільної та міцної бавовняної, тканини врятував життя тисячам солдатів.

Зараз, у відносно мирний час, зимові маскувальні халати обмилували мисливці, щоб обманювати дичину. Зимовий камуфляж дозволяє підійти до звіра непомітно. Хтось використовує маскувальний одяг, що залишився з бойових армійських часів, після служби в гарячих точках, хтось купує нову.

Але в одягу з ХБ є одна не дуже приємна особливість - він швидко промокає, а промокнув, просвічує темний одяг, надітий під ним, від чого набуває сірий, бежевий і інші відтінки та стає помітним на снігу. Правда, є альтернативні варіанти білого камуфляжу з синтетики, але і вони проблему промокання не вирішують, чи вирішують частково.

Текстильна промисловість, звернувши увагу на зростання інтересу до армійської форми, розробила моделі маскувального одягу для промисловиків. Розробляється навіть маскування для окремих видів полювання - в літньому або осінньому лісі, біля річки в очереті, в польових умовах.

Так, наприклад, ранньою весною, в період відлиги й танення снігу добре працює зимовий маскхалат з оригінальною назвою «Зимова пляма». Це - білий комбінезон з чорними плямами, що імітуює проталини на снігу.

Зимова модель мисливського привида «Полярна сова», розроблена російськими дизайнерами, встигла полюбитися багатьом промисловикам. Цей костюм має блакитний відтінок, на тлі снігу та чорних гілок зображена сова. Він красиво виглядає, чудово зливається із загальним тлом зимового лісу і для тварин практично непомітний.

Зимовий одяг для риболовлі повинний вбирати вологу, дихати та зберігати тепло. Адже рибалки-зимники, любителі підлідного лову можуть годинами сидіти на льоду біля своїх лунок. В якості нижньої білизни розроблені моделі термобілизни з поліестеру, що відповідають всім цим вимогам. Термобілизна надягається на голе тіло. Поверх його можна надіти теплий вовняний светр. І тільки потім надягають армійська зимова куртка і штани, з теплою прокладкою, що дихає. Рибалки-любителі часто віддають перевагу армійському одягу, але не за маскувальні особливості, а за здатність зберігати тепло.

Таким чином, армійська зимова форма застосовується навіть у мирний час, завдяки своїм чудовим особливостям. Про маскувальні та термозберігаючі властивості сказано вище, залишилося тільки додати, що це - одяг повсякденний і відповідає всім вимогам повсякденності. Він - легкий і зручний, не обмежує руху. У ньому комфортно працювати, ходити, сидіти в очікуванні. Тканина цього одягу частково відштовхує бруд, а деякі плями просто непомітні. Водночас камуфляж можна прати традиційними способами. Всі ці властивості роблять зимовий камуфляж незамінним на роботі, полювання, риболовлю і навіть посиденьках з друзями.