Як їсти солодке та не набрати вагу?

Віктор Білий | Всі новини автора

Бажання з'їсти солодке іноді буває занадто сильним, щоб протистояти йому. Багато людей відчувають спокусу і потім шкодують про це, як тільки на вагах з'являються зайві кілограми. На щастя, є способи поласувати чимось смачненьким без наслідків для фігури.

Коли їсти солодке?

Якщо у вас немає значної повноти, і ви не можете відмовитися від чого-небудь солоденького, можна просто обмежити його споживання. Наприклад, їсти батончики не кожен день, а через день.

Вживання солодкого вранці — теж важливий фактор. Вранці обмін речовин відбувається швидше і цукор швидко розщеплюється в організмі, тому він швидко спалюються протягом дня. Солодких продуктів на вечір краще не їсти. До кінця дня метаболізм в організмі істотно сповільнюється, оскільки тіло готується до сну. І все солоденьке, з'їдене за вечерею, почне накопичуватися на стегнах.

Читайте також: Розвантажувальна дієта на 3 дні

Що їсти?

Забути назавжди про цукерки, особливо для гурманів, може бути величезною проблемою. Найбільший ризик перекусити чимось шкідливим — це вечірки, похід в ресторан або замовлення кавового торта під час зустрічі з друзями. Вибирайте ті солодощі, які менш калорійні: наприклад, замість безе візьміть яблучний пиріг або бісквіт, а глазур з торта залиште в стороні. Таким чином, ви обмежите кількість споживаного цукру. Замовляйте каву з нежирним молоком, не підсолоджуйте його та вибирайте фруктовий десерт замість торта.

Все більше кафе пропонують солодощі на основі натурального йогурту з додаванням сухофруктів, горіхів і фруктів. Вони такі ж смачні та менш жирні, ніж традиційні десерти.

Домашні солодощі

У домашніх умовах скоротити споживання солодощів набагато простіше: просто не купуйте нічого калорійного. Вибираючи морозиво, намагайтеся купувати таке, яке не містить цукру і жирних добавок. Замість вершків краще вживати натуральний йогурт.

Звичайно, бувають дні, коли кожному з нас хочеться чогось солодкого, і це нормально. Тому час від часу ви можете дозволити собі день гурмана, але пам'ятайте, що все добре в міру.

Добова норма солодощів

Прості цукри (глюкоза, фруктоза і сахароза) повинні забезпечувати не більше 10% ваших потреб в калоріях. Якщо вам 20 років, організму потрібно споживати 2300 ккал в день, з яких 230 ккал можуть становити солодкі вуглеводи (орієнтир – п'ять чайних ложок цукру). Якщо вам вже 40 років, і ви багато часу проводите в офісі, сидячи за комп'ютером, потрібно споживати не більше 1800 ккал в день, а допустима частка солодкого – 180 ккал (чотири чайні ложки цукру). Якщо ви будете їсти більше, то тіло буде використовувати тільки частину цього запасу, а решта буде відкладатися на стегнах та животі.

Читайте також: Сонна дієта — приємне з корисним

Резюме: солодощі на дієті

Солодощі, як і будь-який інші харчові продукти, можуть мати місце в раціоні. Однак важливо вживати їх з розумом і тільки в тих випадках, коли це дійсно може принести явну користь. Відсутність контролю над солодощами та іншими продуктами в раціоні ніколи не призведе до чогось хорошого.