Як уберегти себе і домашніх тварин від кліщів

Татьяна Землянко | Всі новини автора
клещи

Весна щороку радує нас пробудженням природи, а це значить, що прокидаються не тільки дерева, квіти, а й комахи, в тому числі і з класу павукоподібних - кліщі. І знову виникає питання про те, як захиститися від їх укусу. Постраждати можуть всі: дорослі, діти і домашні тварини, особливо собаки. У даній статті ви дізнаєтеся засоби захисту від кліщів.

Кліщ - це кровососучій паразит та переносник серйозних захворювань, тому слід обережно ставитися до вибору захисту від їх укусів. Недооцінюйте його небезпеку. Павукоподібні дуже люблять перебувати на чагарниках, у високій густій траві і ніяк не на деревах, як звикли вважати багато хто. І до того ж вони не люблять добре провітрюванні або відкриті ділянки.

Читайте також: Укус кліща: ознаки, симптоми

Якщо ви зібралися за місто на відпочинок або просто на прогулянку всією родиною разом з собакою, слід вжити заходів обережності. Візьміть із собою біле простирадло і, коли знайдете галявину, для початку проведіть простирадлом по траві. Побачивши зібраний урожай комах, зможете визначити, чи можна тут відпочивати або все ж доведеться пошукати інше місце. Краще вибирати суху і сонячну галявину, з мінімумом тіні.

Перед виходом з дому дуже важливо обприскати себе і дітей захисним спреєм, для собаки купіть захисний засіб у ветеринарній аптеці. Обробляти людей і тварин слід на вулиці, тому що в приміщенні можливе отруєння парами засобу. Одяг вдягати бажано світлий, тому що на ньому найкраще видно комах. Собаці краще надягти комбінезон, просочений захисним засобом. Дорослим і дітям рекомендується надягати облягаючий одяг і головний убір, при цьому щоб якомога більше відсотків тіла було закрито.

Під час прогулянки не заходьте в гущавину заростей, уникайте галявин, також стежте, щоб цього не робив і ваш пес. Дуже важливо після прогулянки ретельно обстежити один одного, особливо під пахвами, в паху і за вухами. Якщо хтось із членів вашої родини підчепив кліща, його звичайно ж можна зняти самостійно. Цю процедуру слід робити акуратно, щоб не залишився його хоботок, але в лікарню звернутися потрібно в будь-якому випадку. Кліща важливо здати в лабораторію для перевірки на наявність збудника енцефаліту і бореліозу.

Читайте також: Як позбутися від постільних клопів

Зробіть обов'язковий огляд собаці: крім шерсті на всій поверхні тіла, обстежте вуха, лапи і пащу. Потім ретельно розчешіть дрібним гребінцем і фурмінатором.

Якщо ви не знайшли укусу одразу, через кілька днів у вас може піднятися висока температура, почервоніти місце укусу, з'явитися спазми, судоми, болі в області шиї і плечового поясу, попереку. При виявленні будь-яких з цих симптомів негайно звертайтеся до лікарні. Будьте обережні і пильні, адже здоров'я важливіше за все.