7 основних корисних властивостей хурми для здоров'я і харчування

Віктор Білий | Всі новини автора
Хурма

Хурма - солодкий універсальний фрукт, багатий вітамінами, мінералами, клітковиною і корисними рослинними сполуками. Більш того, вона може сприяти здоров'ю серця, зменшити запалення, підтримати здоровий зір і травну систему.

Попри на всі переваги хурми, додавання цих смачних фруктів у свій раціон має бути усвідомленим.

7 переваг хурми

  1. Багата поживними речовинами

Попри на свій невеликий розмір, хурма містить значну кількість поживних речовин. Хурма також є гарним джерелом тіаміну (В1), рибофлавіну (В2), фолієвої кислоти, магнію та фосфору.

Хурма низькокалорійна і містять багато клітковини, що робить її чудовим продуктом для схуднення.

Вона містить більш ніж половина рекомендованої норми вітаміну А, жиророзчинного вітаміну, критично важливого для імунної функції, зору і розвитку плода.

Крім вітамінів і мінералів, хурма містить широкий спектр рослинних сполук, включаючи дубильні речовини, флавоноїди та каротиноїди, які можуть позитивно вплинути на здоров'я.

Листя плодів хурми також багаті вітаміном С.

Читайте також: Хурма: користь і шкода для організму

  1. Відмінне джерело потужних антиоксидантів

Хурма містить корисні рослинні сполуки, що володіють антиоксидантними властивостями.

Антиоксиданти допомагають запобігти або уповільнити пошкодження клітин, протидіючи окислювальному стресу-процесу, що запускається нестабільними молекулами, званими вільними радикалами.

Хурма також багата каротиноїдними антиоксидантами, такими як бета-каротин – пігмент, що міститься в багатьох яскравих фруктах і овочах.

  1. Може принести користь здоров'ю серця

Потужне поєднання поживних речовин, що містяться в хурмі, робить її відмінним вибором для поліпшення здоров'я серця.

Хурма містить флавоноїдні антиоксиданти, в тому числі кверцетин і кемпферол. Дієта з високим вмістом флавоноїдів знижує ризик серцевих захворювань, а також рівень "поганого" холестерину.

Крім того, дубильні речовини, що надають незрілої хурми чудову гіркоту, можуть знизити кров'яний тиск.

  1. Може допомогти зменшити запалення

Такі стани, як серцеві захворювання, артрит, діабет, рак і ожиріння, пов'язані з хронічним запаленням. На щастя, вибір продуктів, багатих протизапальними сполуками, може допомогти зменшити запалення і знизити ризик захворювання.

Хурма - відмінне джерело потужного антиоксиданту, вітаміну С. фактично, один фрукт містить 20% рекомендованої добової норми. Вітамін С допомагає захистити клітини від пошкодження вільними радикалами й бореться із запаленнями в організмі.

  1. Багата клітковиною

Клітковина також важлива для регулярного випорожнення і допомагає знизити високий рівень цукру в крові.

Продукти з високим вмістом клітковини, такі як хурма, уповільнюють перетравлення вуглеводів і засвоєння цукру, що допомагає запобігти стрибання цукру в крові.

Більш того, клітковина допомагає живити «хороші» бактерії в кишківнику, які можуть позитивно впливати на травлення і загальний стан здоров'я.

Читайте також: Користь і шкода хурми: лікувальні властивості

  1. Покращує зір

Один плод хурмы обеспечивает 55% рекомендуемой нормы потребления витамина А. Также содержит лютеин и зеаксантин – каротиноидные антиоксиданты, способствующие здоровому зрению. Эти вещества содержатся в больших количествах в сетчатке, светочувствительном слое ткани на задней стороне глаза.

  1. Смачно і поживно

Хурму можна додавати в різні продукти, щоб отримати додатковий заряд поживних речовин.

Ці фрукти можна вживати в якості свіжих закусок або використовувати у вишуканих рецептах. Насправді вони прекрасно поєднуються з солодкими та солоними стравами.