7 основних корисних властивостей хурми для здоров'я і харчування
Хурма - солодкий універсальний фрукт, багатий вітамінами, мінералами, клітковиною і корисними рослинними сполуками. Більш того, вона може сприяти здоров'ю серця, зменшити запалення, підтримати здоровий зір і травну систему.
Попри на всі переваги хурми, додавання цих смачних фруктів у свій раціон має бути усвідомленим.
7 переваг хурми
- Багата поживними речовинами
Попри на свій невеликий розмір, хурма містить значну кількість поживних речовин. Хурма також є гарним джерелом тіаміну (В1), рибофлавіну (В2), фолієвої кислоти, магнію та фосфору.
Хурма низькокалорійна і містять багато клітковини, що робить її чудовим продуктом для схуднення.
Вона містить більш ніж половина рекомендованої норми вітаміну А, жиророзчинного вітаміну, критично важливого для імунної функції, зору і розвитку плода.
Крім вітамінів і мінералів, хурма містить широкий спектр рослинних сполук, включаючи дубильні речовини, флавоноїди та каротиноїди, які можуть позитивно вплинути на здоров'я.
Листя плодів хурми також багаті вітаміном С.
Читайте також: Хурма: користь і шкода для організму
- Відмінне джерело потужних антиоксидантів
Хурма містить корисні рослинні сполуки, що володіють антиоксидантними властивостями.
Антиоксиданти допомагають запобігти або уповільнити пошкодження клітин, протидіючи окислювальному стресу-процесу, що запускається нестабільними молекулами, званими вільними радикалами.
Хурма також багата каротиноїдними антиоксидантами, такими як бета-каротин – пігмент, що міститься в багатьох яскравих фруктах і овочах.
- Може принести користь здоров'ю серця
Потужне поєднання поживних речовин, що містяться в хурмі, робить її відмінним вибором для поліпшення здоров'я серця.
Хурма містить флавоноїдні антиоксиданти, в тому числі кверцетин і кемпферол. Дієта з високим вмістом флавоноїдів знижує ризик серцевих захворювань, а також рівень "поганого" холестерину.
Крім того, дубильні речовини, що надають незрілої хурми чудову гіркоту, можуть знизити кров'яний тиск.
- Може допомогти зменшити запалення
Такі стани, як серцеві захворювання, артрит, діабет, рак і ожиріння, пов'язані з хронічним запаленням. На щастя, вибір продуктів, багатих протизапальними сполуками, може допомогти зменшити запалення і знизити ризик захворювання.
Хурма - відмінне джерело потужного антиоксиданту, вітаміну С. фактично, один фрукт містить 20% рекомендованої добової норми. Вітамін С допомагає захистити клітини від пошкодження вільними радикалами й бореться із запаленнями в організмі.
- Багата клітковиною
Клітковина також важлива для регулярного випорожнення і допомагає знизити високий рівень цукру в крові.
Продукти з високим вмістом клітковини, такі як хурма, уповільнюють перетравлення вуглеводів і засвоєння цукру, що допомагає запобігти стрибання цукру в крові.
Більш того, клітковина допомагає живити «хороші» бактерії в кишківнику, які можуть позитивно впливати на травлення і загальний стан здоров'я.
Читайте також: Користь і шкода хурми: лікувальні властивості
- Покращує зір
Один плод хурмы обеспечивает 55% рекомендуемой нормы потребления витамина А. Также содержит лютеин и зеаксантин – каротиноидные антиоксиданты, способствующие здоровому зрению. Эти вещества содержатся в больших количествах в сетчатке, светочувствительном слое ткани на задней стороне глаза.
- Смачно і поживно
Хурму можна додавати в різні продукти, щоб отримати додатковий заряд поживних речовин.
Ці фрукти можна вживати в якості свіжих закусок або використовувати у вишуканих рецептах. Насправді вони прекрасно поєднуються з солодкими та солоними стравами.