Дієта для суглобів: що їсти, щоб вони були здоровими?

Віктор Білий | Всі новини автора
Диета для суставов

Чи залежить стан суглобів від того, що ми їмо? Виявляється, є багато продуктів, які допомагають боротися із захворюваннями суглобів. Які з них слід включити в щоденне меню?

Біль в суглобах і артрит – часті недуги не тільки серед літніх людей, під удар все частіше потрапляє і молодь. Крім адекватних фізичних навантажень і мінімізації навантаження на суглоби, можна подбати про них іншим способом – зсередини. Хоча дієти для суглобів не існує, є багато продуктів, які потрібно включити у своє щоденне меню, щоб мінімізувати ризик захворювання або поліпшити свій стан.

Дієта для суглобів і правильної ваги

Аспект, який безпосередньо не пов'язаний з будь-якими конкретними дієтичними компонентами, але надзвичайно важливий для запобігання прогресуючого пошкодження суглобів, – це підтримка здорової маси тіла.

Надмірна вага та ожиріння викликають механічні пошкодження суглобового хряща, що ще більше знижує фізичну активність і ще більше збільшує кількість зайвих кілограмів. Важливо включити у свій раціон такі мікроелементи: кальцій, фосфор, білок, жирні кислоти омега-3, вітамін C, вітамін D, вітамін E, цинк, а також колаген.

Читайте також: Правильне харчування при занятті спортом

Дієта, корисна для суглобів: яка її роль?

Захворювання суглобів може бути викликано запаленням в організмі, тому краще боротися з ним будь-яким доступним способом. Дієта, корисна для суглобів, - це протизапальна дієта, що містить інгредієнти, які видаляють вільні радикали та зменшують запалення. Правильно підібрані харчові продукти здатні прискорити відновлення хряща і синовіальної рідини та підтримати призначену лікарем терапію (застосування призначених ліків, лікувальні процедури, введення відповідної фізичної активності).

Які продукти дозволені

Овочі та фрукти, особливо свіжі, містять необхідні вітаміни, які діють як антиоксиданти, що борються з вільними радикалами. Горіхи та насіння стануть хорошим джерелом омега - 3 жирних кислот і вітаміну Е (волоські горіхи найкращі, найдоступніші та корисні). Жирна морська риба-хороше джерело вітаміну D3, необхідного для правильної побудови та функціонування кісток і суглобів. Однак не слід забувати, що для отримання потрібної кількості цього вітаміну необхідно перебування на сонці.

Продукти, що володіють сильною протизапальною дією (завдяки високому вмісту кислот омега-3): рапсову олію і лляне масло. Їх слід піддавати холодного віджиму і додавати в сирому вигляді в страви та салати, і ні в якому разі не використовувати для смаження, бо при термічному впливі їх корисні для здоров'я властивості зникають.

Дієта для відновлення суглобового хряща повинна бути багата мінералами, такими як кальцій, фосфор і білок. Їх можна знайти в молочних продуктах (бажано, з натуральними ароматизаторами). Варто спробувати нежирне м'ясо, а також рибу і морепродукти.

Вітамін С необхідний для правильного засвоєння колагену. Він міститься у свіжому перці, чорній смородині, шипшині, цитрусових, брюссельській капусті, броколі, квашеній капусті та петрушці. Продукти, багаті їм, повинні бути включені в кожен прийняття їжі, що забезпечує вироблення колагену, щоб повною мірою використовувати його.

Читайте також: Суглоби: як про них можна подбати?

Яких продуктів уникати

Піклуючись про суглоби, ви повинні виключити з раціону продукти, що містять насичені жири (жирне м'ясо, масло, сало) і простий цукор (солодощі, підсолоджені напої та широко відомі продукти з високим ступенем обробки), які забезпечують дуже велику кількість калорії. Дієта при захворюваннях суглобів повинна виключати такі продукти. як: трансжирні кислоти, присутні в основному в чипсах, продуктах швидкого харчування (наприклад, порошкових супах і соусах), готових делікатесах. Також варто звернути увагу на споживання жирних кислот омега-6, які, на відміну від жирних кислот омега-3, мають сильну протизапальну дію, особливо при вживанні в занадто великих кількостях. Їх можна знайти в соняшниковій, соєвій і кукурудзяній оліях.

Зразкове меню

  • Сніданок: сир з петрушкою і гарбузовим насінням з додаванням цільнозернового житнього хліба.
  • 2-й сніданок: коктейль з йогурту, замороженої або свіжої чорниці, малини та полуниці та свіжомеленого лляного насіння.
  • Обід:

- салат з будь-якого міксу салатів, помідорів, перцю, огірків і лосося холодного копчення з соусом на основі ріпакової олії, гірчиці, лимонного соку, часнику і трохи меду.

- куряче філе з запеченими овочами (броколі, перець, морква, картопля) і салат з квашеної капусти.

  • Вечеря: холодець з тріски або палтуса з лимонним соком, рясно посипаний петрушкою.
теги: