Топ 10 напоїв для здоров'я

Ольга Станишевская | Всі новини автора

Що пити, щоб не старіти та не хворіти?

Не секрет, що тіло людини на 70% складається з рідини, а правильний водно-сольовий обмін в організмі – половина успіху на шляху до здоров'я, краси та молодості. Тому, перефразовуючи відомий вираз, думаємо: «Ти - те, що ти п'єш». Вчені видали світові список напоїв молодості.

Отже, топ-10 молодильних напоїв сучасності:

1. Гранатовий сік. Крім цілющих антиоксидантів плід граната сповнений кальцієм, фосфором, магнієм, залізом та калієм. Вкрай корисний для суглобів, шкіри, волосся та нігтів. Незамінний для серцево-судинної, кровоносної та нервової систем. Гранатовий сік – найкращий загальнозміцнювальний засіб, особливо після перенесених інфекційних захворювань чи операцій.

2. Яблучний сік. Добре працює при атеросклерозі, хворобах печінки, сечового міхура та нирок. Покращує роботу кишківника, виводить відходи обміну речовин, вільні радикали та токсини з організму. Добре відновлює сили після фізичних навантажень. Найкраще пити свіжовичавлений або як мінімум неосвітлений сік без цукру.

3. Апельсиновий сік. "Яблука безсмертя" - так називали золоті плоди апельсинового дерева в XV столітті. Саме тоді хрестоносці завезли апельсини та мандарини з Палестини. Середньовічні медики прославляли цілющі властивості цих фруктів і рекомендували їхній сік при хворобах нирок і сечового міхура, розладах шлунка та кишківника, запевняючи, що сік цих «яблук безсмертя» захищає людей і від хвороб, і від старості. Апельсиновий сік стимулює обмін речовин та сприяє спалюванню жирів.

4. Зелений чай. Цей напій приносить організму багато користі, покращує процеси метаболізму, виводить вищезгадані вільні радикали. З кожною чашкою зеленого чаю організм втрачає 70-80 калорій без жодних зусиль з вашого боку. Замініть щоденну каву на філіжанку зеленого чаю, навіть нехай таких філіжанок буде 3-5 на день. Бажано кожну трапезу з «важкими» стравами завершувати чаюванням, щоб нейтралізувати жири, що потрапили в організм.

5. Сухе червоне вино. Вино містить комплекс цінних речовин, доброчинно дієвих на судини, й уповільнює процес перетравлення білка, надаючи почуття ситості. Тому склянка вина сприяє стрункості. Беріть приклад із французів: щільну трапезу вони запивають келихом вина, і серед цієї нації ще пошукати товстунів! Віддавайте перевагу сухому (несолодкому) червоному вину і не захоплюйтеся - міра хороша у всьому.

6. Лимонний сік. Перша згадка про цілющі властивості лимона зустрічається ще у старовинних східних рукописах. Сік яскраво-жовтих плодів призначали при легеневих захворюваннях для загоєння ран, а також як засіб від отруєнь. Авіценна вважав лимон найкращим засобом при хворобах серця, жовтяниці, прописував при вагітності. Лимон з успіхом застосовували під час епідемій для лікування ревматизму, гангрени, лихоманки. Просто так лимонний сік не поп'єш – вуха в трубочку згорнуться від кислятини. Пропонуємо вам парочку нехитрих рецептів із золотистого цитрусового:

  • Лимонний морс. На 1 л води - 1-2 лимони, 0,5 склянки цукру. У воду всипати цукор, додати нарізану тонкою соломкою лимонну цедру, довести до кипіння й охолодити. Додати лимонний сік і добре перемішати. При подачі в склянку можна покласти шматочок льоду.
  • Лимонний напій із медом. На 1 л води – 1 лимон, 4 ст. ложки меду. У воду додати нарізану тонкою соломкою лимонну цедру, довести до кипіння, потім охолодити до кімнатної температури й процідити. Додати мед, лимонний сік, розмішати та поставити на холод. При подачі покласти в склянку тонку скибочку лимона та шматочок льоду.

7. Морквяний сік. Найпопулярніший овочевий сік. У ньому багато вітамінів: А, В, С, D, Е, К. Цей продукт покращує апетит та травлення (корисний при виразці), зміцнює зуби, підвищує імунітет, доброчинно діє на стан шкіри та зір. Але пити його занадто багато не варто - морква багата на жиророзчинний вітамін А, надлишок якого може призвести до гіпервітамінозу і хвороби печінки.

8. Чай каркаде. Червоний напій із квіток гібіскусу – найкорисніший «нечайний чай». Речовини, що містяться в ньому, покращують метаболізм і допомагають очищати організм від непотрібних продуктів обміну. До речі, крім самого напою, корисно з'їдати «заварку». У пелюсток і листі гібіскусу містяться речовини, які виводять токсини.

9. Трав'яні відвари. Лікарські трави здатні допомогти помолодшати та схуднути, а також заповнюють нестачу в організмі деяких важливих мікроелементів. За принципом дії всі «жироспалюючі» трави можна поділити на кілька груп: знижують апетит (льняне насіння, кукурудзяні рильця, корінь алтею та дягелю), нормалізують травлення (петрушка, кріп, аніс, фенхель), покращують обмін речовин (кропива, мати-і -мачуха, березове листя), виводять надлишок рідини з організму (польовий хвощ, пташиний горець, листя брусниці, коріння лопуха та кульбаби, безсмертник, пижма, барбарис), надають проносний ефект (ромашка, деревій, крушина, кмин, аніс), є джерелом корисних речовин (чорна смородина, горобина, малина, брусниця, шипшина, листя кропиви).

10. Кефір. Вченими доведено, що завдяки молочним продуктам і кальцію, що в них міститься, в організмі збільшується вироблення кальцитріолового гормону, який спалює жир. Кефір можна використовувати 1-2 рази на місяць як розвантажувальний продукт: протягом дня випити 1-1,5 л напою і більше нічого. А можна ввести кефір у своє щоденне меню. Наприклад, на ланч або полудень з'їдайте кефір, змішаний із дрібно нарізаними огірками та зеленню.

Нагадаємо, що пити всі омолоджуючі напої краще за годину-дві до або через півгодини після їди. Так всі речовини, що містяться в них, краще засвоюються організмом і приносять більше користі.


За матеріалами Newsme