Шоколад: користь та шкода

Татьяна Землянко | Всі новини автора
шоколад

Протягом багатьох століть шоколад є улюбленими ласощами дорослих та дітей. Він широко використовується в кондитерській кулінарії, входить до складу цукерок, морозива, тортів та іншої випічки. Сьогодні ми поговоримо про вплив шоколаду на організм людини.

Главным ингредиентом являются какао-бобы, которых больше всего находится в горьком шоколаде. Он богат полезными, питательными элементами, а в молочном с добавлением молока присутствуют углеводы. 

Користь

Вчені вже давно довели користь шоколаду. Наприклад, лікарі рекомендують його вживати в невеликих кількостях людям, які страждають на серцево-судинне захворювання, тому що він запобігає від холестеринових бляшок, покращує роботу серця, загалом, судин і мозку.

У народі шоколад часто називають гормоном радості та щастя. У цьому якісному продукті містяться речовини та вітаміни, які приносять багато користі:

  • покращують роботу нервових клітин, стан крові,
  • знімають стрес,
  • стимулюють кровотік,
  • уповільнюють процес старіння тощо.

Читайте також: Як вибрати найкорисніший шоколад

Якщо щодня з'їдати лише кілька кубиків темного шоколаду, то пробіотики у складі продукту благотворно вплинуть на шлунково-кишковий тракт. Зокрема, покращується метаболізм кишкової флори та інші важливі процеси. Ці ласощі ще чудово підвищують імунітет, чистять печінку, діють як спазмолітик, підвищують працездатність, збільшують стресостійкість.

Застосування шоколаду в косметологічних цілях дає ефект омолодження і покращує стан шкіри.

Недоліки

Всі перелічені корисні властивості продукту стосуються виключно чорного, гіркого шоколаду, оскільки будь-які домішки та добавки ароматизаторів, стабілізаторів тощо можуть навпаки завдати шкоди.

Дуже важливо при покупці улюбленого шоколаду звертати насамперед увагу на його склад. Адже що більше в ньому добавок, то менше корисних властивостей. В ідеалі бажано, щоб було 55% натурального какао, а не замінника.

Білий шоколад через відсутність какао втрачає всі корисні речовини. Це ж стосується і молочного, де є сухе молоко і значна кількість цукру. Темний шоколад зазвичай з начинками теж поступається корисністю чорному шоколаду.

Щоб отримувати реальну користь від таких неймовірно смачних ласощів, слід його вживати в помірних дозах. Шоколад вважається висококалорійним продуктом, тому може призвести до зайвої ваги, збою в роботі серця, наприклад тахікардії, головного болю.