Профілактичні огляди, які потрібно проходити регулярно

Ольга Станішевська | Всі новини автора

Регулярне проведення діагностичних досліджень є надзвичайно важливим, оскільки це дозволяє провести як загальну оцінку стану здоров’я людини, так і вчасно виявити найпоширеніші захворювання та швидко призначити відповідне лікування. Тож які профілактичні огляди варто проходити, не маючи симптомів захворювання? Кожен, незалежно від віку, повинен час від часу здавати загальний аналіз крові та сечі, а також аналізи крові на цукор. Однак, щоб повністю контролювати своє здоров’я, потрібно докласти трохи більше зусиль.

Морфологія крові

Морфологія - це загальний аналіз крові, він є одним з основних діагностичних досліджень. Цей тест дешевий, простий та швидкий. Він дає важливу інформацію, необхідну для оцінки стану здоров'я людини. За морфологією лікар може оцінити, чи не розвивається в нашому організмі якась інфекція, запалення, чи бореться пацієнт з анемією, чи іншими захворюваннями.

Кров — єдина рідка тканина людини, яка відіграє надзвичайно важливу роль в організмі. Відмінною рисою крові є те, що вона може безперервно рухатися і переноситися до інших тканин і органів.
Клітинними елементами крові є еритроцити, лейкоцити та тромбоцити. Еритроцити доставляють кисень до тканин і клітин, а отримують від них вуглекислий газ. Імунними процесами керують лейкоцити, а тромбоцити в першу чергу беруть участь у згортанні крові. Завдяки плазмі та клітинам кров виконує транспортну та імунну функції.

Дослідження визначає не тільки рівень та функції морфоелементів крові (еритроцитів, лейкоцитів і тромбоцитів), але і їх якість, тобто форму, об'єм або вміст гемоглобіну, що транспортує кисень (еритроцитів). Компоненти крові мають ключовий вплив на функціонування всього організму, тому аналіз крові є одним із найпоширеніших досліджень, які призначає лікар при погіршенні самопочуття. Цей базовий тест дозволяє виявити ранню стадію раку крові, наприклад лейкемію.

Чи бувають захворювання крові у дітей?

Захворювання крові та кровотворної системи виникають у будь-якому віці, а значить, можуть вразити кожного з нас. Вони також досить поширені серед дітей, хоча ми не завжди про це усвідомлюємо. Зниження рівня гемоглобіну, або анемія, може виникнути в будь-якому віці, і, хоча про це думають у період новонародженості та дитинства, часто не помічають на пізніх етапах життя дитини, не кажучи вже про дорослих.

Дослідження сечі

Дослідження сечі, як і морфологія, відноситься до основних і є одним з найбільш часто призначених лабораторних досліджень. Його популярність пов'язана з великою кількістю інформації про стан здоров'я пацієнта, яку можна отримати за допомогою аналізу складу сечі. Точна діагностика дозволяє на ранніх стадіях виявити багато захворювань, включаючи захворювання нирок і сечовивідних шляхів, системні захворювання (наприклад, вовчак), а також ускладнення, пов’язані з цукровим діабетом, ожирінням і гіпертонією.

Тест оцінює фізичні та біохімічні характеристики сечі, включаючи колір, відносну щільність і рН - коли лужний, це може вказувати на наявність бактерій та інфекції сечовивідних шляхів. Крім того, аналіз сечі дозволяє виявити в ній елементи, які не повинні бути присутніми у здорової людини: білок, кетонові тіла, глюкозу або жовчні пігменти. Також перевіряють рівень еритроцитів і лейкоцитів, кристалів (наприклад, уратів і фосфатів), валиків і бактерій.

Здавати аналіз сечі варто хоча б раз на 2-3 роки, а після 55 років – раз на рік.

Рівень цукру в крові

Перевірка рівня цукру (глюкози) у крові потрібна людям, які мають ризик розвитку діабету, тобто в основному людям з ожирінням та тим, хто належить до сімей, у яких в анамнезі є діабет. Щорічне профілактичне вимірювання рівня глюкози також повинно стати звичкою для людей із симптомами, що вказують на проблеми з рівнем цукру, такими як сонливість, постійна втома, часте сечовипускання з великою кількістю сечі, підвищена спрага, відчуття сильного голоду, слабкість, занепокоєння, прискорене серцебиття або рецидиви інфекції. Слід пам’ятати, що навіть у половини людей можуть не розвинутися симптоми гіперглікемії, тому контроль рівня цукру в крові є одним з основних профілактичних обстежень, який кожен повинен час від часу робити.

Один раз на рік перевірку на цукор повинні проходити також люди малоактивні, з артеріальною гіпертензією, переддіабетом, дисліпідемією, серцево-судинними захворюваннями та жінкам із синдромом полікістозних яєчників. Профілактичний аналіз глюкози не тільки контролює цукровий діабет - високий рівень цукру в крові також може вказувати на гіпертиреоз, пухлину надниркових залоз або захворювання підшлункової залози, тоді як занадто низький рівень цукру в крові може вказувати на недостатність надниркових залоз або наявність пухлини, що секретує інсулін.

теги: