Гніздова алопеція: причини, симптоми та лікування

Ольга Станішевська | Всі новини автора

Густе та пишне волосся – мрія багатьох людей. Однак, коли волосся надмірно випадає і на шкірі голови з'являються особливо рідкісні плями, ми починаємо турбуватися. Зачіска – важлива частина образу, вона відбиває нашу індивідуальність. Але що важливіше – це може бути пов'язане із серйозним захворюванням. Тому, коли ви помітили, що у вас надмірно випадає волосся, варто звернутися до лікаря і почати лікування алопеції - GoodCells. Це унікальні методи відновлення.

Зараз вважається, що гніздова (вогнищева) алопеція викликає випадання волосся більш ніж у половини людей віком до 30 років.

Що таке гніздова алопеція?

Вогнищева алопеція є дуже поширеною причиною надмірного випадання волосся. Це хронічне запалення, яке спричиняє пошкодження волосяних фолікулів. В результаті волосся стоншується і, нарешті, випадає. Вважається, що причиною осередкової алопеції та індукованого запалення є аутоімунні фактори. Це означає, що імунна система атакує волосяні фолікули, вважаючи їх за чужорідний елемент. Це призводить до їх пошкодження та слабкості. Запалена алопеція часто також пов'язана з іншими захворюваннями, такими як атопічний дерматит, тиреоїдит, коліт або аутоімунні захворювання

Крім того, гніздова алопеція може бути генетичною та спадковою. Безперечно, великий вплив на появу осередкової алопеції мають хронічний стрес, а також сильна нервова напруга та вплив гормонів. Варто знати, що осередкова алопеція зустрічається як у жінок та чоловіків, так і у дітей.

Симптоми осередкової алопеції

Вогнищева алопеція має досить однозначні симптоми. В результаті запалення з даної ділянки шкіри голови випадає волосся - найчастіше це поодинокі, монетоподібні вогнища. Згодом на шкірі голови без волосся з'являються плями. Зазвичай вогнища мають діаметр від 5 до 10 сантиметрів та з'являються не по всій голові, а на обмеженій ділянці.

Хоча гніздова алопеція у жінок, чоловіків та дітей найчастіше виникає в результаті запалення, типових для запалення симптомів не спостерігається. Тому на шкірі голови не з'являється характерна еритема чи лущення. У деяких випадках люди, які страждають на гніздову алопецію, скаржаться на свербіж, а у важких випадках відзначають патологічні зміни на нігтях. Також варто мати на увазі, що чоловіче облисіння може з'явитися в ділянці підборіддя. Вогнищева алопеція у дітей викликає ті ж симптоми та причини, що й у дорослих.

Як лікувати?

Лікування осередкової алопеції непросте і потребує регулярності та часу. Тому не варто затягувати з візитом до фахівця, а якомога раніше розпочинати лікування. Чим раніше буде діагностовано вогнищеву алопецію, тим більше шансів на успішне одужання. Після огляду лікар підбере відповідний метод лікування.

Можна вибрати терапію на основі препаратів, що містять міноксидил, які місцево наносяться на шкіру голови. Його завдання – стимулювати зростання волосся. Іншим методом лікування є пероральна терапія у вигляді таких препаратів як циклоспорин або кортикостероїди. Приймайте їх регулярно за призначенням лікаря. Крім того, при лікуванні гніздової алопеції застосовують УФА-, УФВ-або ПУФА-світлотерапію, а також кріотерапію та локальну імунотерапію.

Не менш ефективним і популярним методом лікування вогнищевої алопеції у чоловіків і жінок є метод Dr.CYJ Hair Filler, який полягає у введенні поживного коктейлю в область, уражену алопецією. Процедура проводиться шляхом ін'єкцій та містить 7 унікальних речовин, які дуже сприятливо впливають на ріст волосся.

Гніздова алопеція у дітей також потребує негайного лікування. Проте специфічного лікування цього стану вони немає. Лікар індивідуально підбере метод лікування залежно від віку пацієнта та стадії захворювання.

теги: