Що робити при синуситі: найкращі способи

Синусит — це запалення слизової тканини, що вистилає навколоносові пазухи. Пазухи виробляють слиз, який підтримує внутрішню частину носа вологою. Це, своєю чергою, допомагає захистити від пилу, алергенів і забруднювальних речовин. Проте при запаленні слизу продукується забагато, він накопичується в пазухах та сприяє розвитку симптомів. Такий препарат як Серрата допомагає розріджувати та виводити слиз із носових пазух та відновлювати дихання. 

Причини синуситу

Запалення, набряк та застій слизу може виникати у випадках:

  1. Звичайної застуди.
  2. Алергічного риніту — набряк та запалення спричинене алергенами
  3. Невеликих новоутворень в слизовій оболонці носа (носові поліпи).
  4. Викривлення носової перегородки, що перешкоджає вентиляції та дренуванню пазух.

Гострий синусит зазвичай виникає через звичайну застуду або вірусну інфекцію. Симптоми зменшуються протягом 10 днів, хоча в деяких випадках можуть тривати до 4 тижнів. Хронічний синусит триває набагато довше, принаймні 3 місяці. Не завжди зрозуміло, чим викликаний хронічний запальний процес. Проте поліпи, викривлення носової перегородки, алергії, рецидивуючі респіраторні інфекції сприяють розвитку хронічного синуситу.

Характерні симптоми

Симптоми синуситу можуть варіюватися залежно від його типу та тяжкості, але основні симптоми:

  1. закладеність носа;
  2. виділення з носа;
  3. біль і тиск в обличчі;
  4. головний біль;
  5. зниження або втрата нюху;
  6. кашель;
  7. підвищена температура тіла;
  8. неприємний запах з рота;
  9. загальне відчуття слабкості та втоми.

Якщо є підозра на синусит або симптоми тривають понад тиждень, важливо звернутися до лікаря для встановлення правильного діагнозу та призначення відповідного лікування.

Правила лікування

При синуситі важливо вжити заходів для полегшення симптомів і запобігання ускладнень. Самостійне лікування вдома полягає у регулярному зволоженні носових ходів сольовими спреями або інгаляціями з парою, дотриманні питного режиму, зволоженні повітря, використанні теплих компресів та приймання безрецептурних знеболювальних. Антибіотики призначаються, якщо підозрюється бактеріальна інфекція. Антигістамінні засоби можуть бути корисними, якщо синусит спричинений алергією. Інтраназальні кортикостероїди можуть зменшити запалення. Деконгестанти – препарати для зменшення набряку слизової оболонки носа. Однак їх не слід використовувати понад 3-5 днів поспіль, щоб уникнути звикання. Не варто займатися самолікуванням, синусит потребує звернення за медичною допомогою. Важливо правильно розібратись в причинах хвороби та це допоможе підібрати найкраще лікування.

теги: