5 фактів, які ви не знали про шоколад

Олег Білоусов | Всі новини автора
шоколад

Шоколад – один із найпопулярніших видів солодощів. Його історія сягає часів первісних культур ольмеків, майя та ацтеків. Ще не так давно вживання шоколаду асоціювалося переважно з великою кількістю калорій, однак нині вчені сходяться на думці, що помірне вживання шоколаду не є шкідливим для здоров'я. З цієї причини шоколад має своє свято, яке відзначається щороку 11 липня. Також існує ще один Всесвітній день з такою ж назвою, який відзначають 13 вересня. На честь майбутніх «іменин» шоколаду, вибираючи різновиди цього смаколика, які пропонує каталог шоколаду від Millennium, розкриймо трохи цікавих фактів про шоколад.

1. Шоколад знижує кров'яний тиск

Темний шоколад >70% какао має антигіпертензивну дію завдяки високому вмісту флавоноїдів, особливо рутину та його похідних. Результати багатьох досліджень довели позитивний вплив вживання темного шоколаду на кров'яний тиск пацієнтів з гіпертонією. Дослідники припускають, що вживання невеликої кількості темного шоколаду щодня може знизити кров'яний тиск.

2. Шоколад впливає на резистентність до інсуліну

Флавоноїди, що містяться в шоколаді, можуть протидіяти резистентності до інсуліну, серед іншого, за рахунок збільшення біодоступності оксиду азоту та інгібування вільних радикалів. На думку дослідників, вживання темного шоколаду з високим вмістом флавоноїдів може сприяти зниженню резистентності до інсуліну та підвищенню чутливості тканин до інсуліну.

Цікавий факт:
У країнах з високим рівнем споживання шоколаду на душу населення була найбільша кількість лауреатів Нобелівської премії.

3. Шоколад може полегшити передменструальні симптоми

Шоколад, багатий на магній, може бути потенційним джерелом цього елемента. Плитка шоколаду вагою 100 г може забезпечити організм аж до 200 мг магнію. Отже, підвищене бажання шоколаду у жінки в передменструальний період може бути пов'язане з підвищеним попитом на цей інгредієнт.

4. Шоколад – ворог стресу

Шоколад – це, мабуть, єдиний продукт, який найбільше впливає на настрій. Його здатність покращувати психічне здоров'я обумовлена вмістом психоактивних речовин: анандаміду, кофеїну, фенілетиламіну та магнію. У стресових ситуаціях та під впливом поганого настрою збільшується потреба в інгредієнтах, що змінюють нейротрансмісію, що збільшує апетит до шоколаду.

Існує наукова гіпотеза, що люди, які страждають на депресію, можуть тимчасово полегшити свої симптоми, вживаючи шоколад. Це пов'язано з вмістом у шоколаді триптофану, який необхідний для вироблення серотоніну – гормону щастя.

Цікавий факт:
Найбільша кількість шоколаду з'їдають у Швейцарії – понад 10 кг на особу на рік.

Вже є докази того, що темний шоколад корисний для здоров'я мозку. Результати дослідження 2020 року, опубліковані на сайті Національного центру біотехнологічної інформації (National Center for Biotechnology Information, USA), показали, що вживання чорного шоколаду покращує вербальну епізодичну пам'ять порівняно з білим шоколадом. Вчені вважають, що це може бути пов'язане зі збільшенням мозкового кровотоку через флавоноїди какао.

Рандомізоване дослідження у паралельних групах, опубліковане на сайті NCBI у 2019 році, довело, що чорний шоколад покращує продуктивність когнітивних функцій порівняно з білим шоколадом.

5. Шоколад – джерело кофеїну

Плитка молочного шоколаду масою 100 г містить 16–26 мг кофеїну, тоді як у чорному шоколаді з вищим вмістом какао-бобів міститься втричі більша кількість кофеїну (52–85 мг). Вміст кофеїну у порції питного шоколаду та какао невеликий і становить всього 4-5 мг.

Це особливо важливо, коли молоді люди часто п'ють газовані напої з високим вмістом кофеїну (так звані енергетики). Зверніть увагу, що поєднання багатьох продуктів, багатих на кофеїн, може призвести до споживання дуже великої кількості кофеїну, що може викликати більше проблем, ніж очікуваної користі.

Цікавий факт:
Шоколад брав участь у першому рекламному фільмі, показаному в кінотеатрах, створеному компанією Cadbury в 1897 році. Не припиняє дивувати й те, що існує навіть музей шоколаду – у Барселоні. Мабуть, популярність цього смаколика дійсно не знає меж!

теги: