Неприємний запах з рота: основні причини виникнення та як з ним боротися

Ольга Даниленко | Всі новини автора

Неприємний запах з рота — це вкрай поширена проблема, яка може турбувати дітей та дорослих. Вона не тільки доставляє естетичний дискомфорт (адже заважає вільному спілкуванню з оточуючими), а й може свідчити про різні проблеми зі здоров'я. Лікарі класифікують таку проблему як галітоз, і пов'язують її виникнення з летючими молекулами, що утворюються в ротовій порожнині через різні причини. Спробуймо розібратися в причинах, симптомах та методах лікування такого стану більш детально.

Причини

Галітоз — це стан, який може виникати через багато факторів. Прочитати про нього більш детально можна тут: https://stomatidine.com.ua/main-menu/nepriyemnij-zapah-z-rota/. Найпоширеніші з причин виникнення галітозу включають:

  • погану гігієну ротової порожнини;
  • хвороби пародонту;
  • наліт на поверхні язика;
  • застрягання залишків їжі між зубами;
  • брудні зубні протези;
  • несправні зубні реставрації;
  • хвороби ротової порожнини тощо.

Також причини неприємного запаху з рота можуть включати порушення в роботі шлунково-кишкового тракту, захворювання дихальної системи, хвороби печінки та деякі ендокринні або метаболічні розлади (1).

Основні симптоми

Симптоми галитозу можуть включати виключно неприємний запах із роту, який не поєднується з жодними іншими порушеннями самопочуття. Проте інколи пацієнтів хвилюють й інші прояви, що можуть вказувати на причину виникнення такої проблеми зі здоров'ям, наприклад:

  • кровоточивість ясен;
  • симптоми застуди, кашель;
  • зниження ваги, диспепсія чи печія (2).

Методи боротьби

У разі виникнення неприємного запаху з рота важливо звернутися за допомогою до лікарів, пройти ретельне обстеження ротової порожнини та за потреби усунути стоматологічні проблеми. У разі відсутності таких порушень, рекомендована консультація терапевта та додаткові діагностичні процедури.

Через те, що найпоширенішою причиною галітозу є погана гігієна ротової порожнини, дуже важливо ретельно чистити зуби, використовувати флоси або йоржики для очищення міжзубних проміжків та на постійній основі користуватися скребками для язика.

Лікування галітозу зазвичай передбачає використання антисептичних засобів для полоскання ротової порожнини. Стоматидин® при неприємному запаху з рота може виявитися корисним засобом. Він містить антисептик гексетидин, який ефективно прибирає патогенні мікроорганізми, а полоскання призводить й до механічного видалення продуктів їх життєдіяльності.

Інструкція Стоматидин® вказує, що засіб може використовуватися при галитозі протягом 5 днів. Якщо симптоматика не зменшується, потрібна повторна консультація лікаря. Проте полоскання з таким засобом можуть допомогти повернути свіжість дихання та впевненість у собі. Дізнатися більше про засіб допоможе офіційний сайт Стоматидин®.

Лікування позаротових причин галітозу залежить від конкретних проблем зі здоров'ям. Зокрема хронічні респіраторні інфекції можуть потребувати використання антибіотиків, у разі гастроезофагіальної рефлюксної хвороби пацієнтам рекомендовані антациди, а інфіковані та збільшені аденоїди у дітей можуть бути показанням до оперативного видалення.

Література:

  1. Bahadır Uğur Aylıkcı and Hakan Çolak. Halitosis: From diagnosis to management. J Nat Sci Biol Med. 2013 Jan-Jun; 4(1): 14–23.
  2. Sujata Tungare; Nowera Zafar; Arati G. Paranjpe. Halitosis. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-.
  3. Інструкція до препарату Стоматидин