Рецепт приготування солоного тіста для ліплення
Всім з дитинства знайомий засіб для ліплення всіляких виробів - пластилін. Сучасний пластилін дуже відрізняється від звичного, доступний в магазинах у величезному асортименті, його можна підібрати спеціально для малюків або, навпаки, для дитини старшого віку. Варто відзначити, що не тільки діти, але і дорослі захоплюються ліпленням, а для цього є чудовий засіб - солоне тісто. Сьогодні ми дізнаємося один з рецептів приготування цього унікального матеріалу для ліплення.
Необхідний матеріал:
- борошно - 1 склянка;
- сіль - ½ склянки;
- вода - ½ склянки;
- свічка (натерта на тертці) - 1 ч. ложка з гіркою;
- олія соняшникова - 1 ст. ложка;
- крохмаль - 2 ст. ложки (для вимішування).
З'єднуємо сіль з водою і перемішуємо майже до повного розчинення солі. Переливаємо наш розсіл в ємність, в якій будемо замішувати тісто. Висипаємо борошно, туди ж натертий на дрібну терку парафін зі свічки - одну чайну ложку з гіркою, столову ложку рослинної олії і все гарненько розмішуємо. За консистенцією маса повинна вийти як густа сметана. Тепер ми ставимо на плиту сковороду, включаємо дуже маленький газ.
Читайте також: Брошка «сніговик» з полімерної глини
Далі викладаємо всю масу на сковороду, беремо дерев'яну лопатку і, постійно помішуючи і розтягуючи по дну, заварюємо тісто. Ця процедура займе якийсь час, але наберіться терпіння, результатом ви будете задоволені. Тісто має трохи змінитися в кольорі - потемніти. Ретельно і обережно розмішуйте, перевертайте і стежте, щоб воно проварилося повністю. Це дуже важливо, тому що недоварене тісто згодом може поплисти.
Засіб для ліплення майже готовий, посипаємо стіл крохмалем, приблизно пару столових ложок, кладемо на стіл тісто і починаємо його вимішувати: чим довше, тим краще, до повного охолодження, періодично посипаючи крохмалем. Але, якщо все ж у вас дуже втомилися руки, можна сформувати невеликі коржі і залишити остигати, так буде швидше і легше.
Коли тісто повністю охололо, беремо целофановий пакетик і кладемо його всередину. До речі, тісто можна скласти коржами або зібрати в одну масу. Зверніть увагу, яке воно приємне і настільки еластичне, що з нього можна формувати дуже тонкі деталі, майже прозорі. З цим тестом можна відразу починати працювати і якщо ви витратили не всю масу, тісто можна покласти в пакетик і відправити на зберігання у холодильник.
Наступного дня тісто стає трохи рідкуватим. Щоб це виправити, його можна знову проварити на сковородці і далі продовжувати з ним працювати. Якщо вам потрібно кольорове тісто, тоді додавайте харчові барвники. Творчих вам успіхів!