28.10.2020, 19:16

Мультиметр. Для чого потрібен і як користуватися

Ольга Станішевська | Всі новини автора

Цифровий ампервольтметр - комбінований вимірювальний апарат, який включає в себе вольтметр, амперметр і омметр. Даний апарат повинен бути у кожного, незважаючи на те, що ви не захоплюєтеся електротехнікою і електронікою. Саме з мультиметром ви відчуєте себе досвідченим електриком. Для побутових потреб знадобиться зовсім будь-який прилад, в тому числі і недорогий. Ніяк не потрібно переплачувати через зовнішнього вигляду або додаткових функцій. При користуванні приладом виключно для своїх потреб, ви не побачите значну різницю. Дорожчі мультиметри мають додатковими опціями і дають можливість здійснювати більш точні виміри.

Основні функції мультиметра

  1. У верхній частині приладу зліва знаходиться область DCV (=). Виставивши тумблер в даному інтервалі, можна визначити постійну напругу. Ви повинні знати, що всі виміри необхідно починати за умови установки перемикача на найвище значення. Безумовно, при вимірюванні напруги в батарейці ми знаємо, що напруга там не перевищує 10 В, тому впевнено можемо виставляти інтервал 20 В. Встановлюючи найбільш близький інтервал до реального значення, ми зможемо отримати найбільш точне значення.
  2. Далі, рухаючись за годинниковою стрілкою, знаходиться область АСV (~). Дану область приладу потрібно задіяти при вимірюванні мінливого напруги. З метою виміряти напругу потрібно встановити тумблер на 750 В. Напруга між провідниками - фазним і нульовим - має становити 210-240 В (напруга в розетці). При вимірі напруги між двома фазними провідниками - приблизно 400 В.
  3. Наступний інтервал DCA (=) - визначення безперервного струму. Щоб зробити вимір, необхідно щупи ввести в розрив електричного ланцюжка. Потрібно знати, що при струмі більше 200 Ма, необхідно перемістити гідрощуп в спеціальний роз'єм (10 А) і виставити тумблер на 10 А. Така функція приладу дає можливість визначити струм батарейки.        
  4. HFE - режим контролю транзисторів. У домашніх умовах ця функція не задіюється.
  5. ТЕМР - визначення температури за допомогою особливого щупа.
  6. Прозвон, дослідження діодів. Вельми потрібна опція мультиметра. Допомагає визначити розрив і коротке замикання в гальванічної ланцюжку. Якщо взяти який-небудь провідник і з двох країв докласти щупи і мультиметр почне дзвеніти, то це буде нам сигналом про цілісність ланцюжка.
  7. Визначення протидії. Тут все очевидно. Ця функція підходить для виміру опору в електроніці.

На завершення кілька корисних рекомендацій:.

  • Міняйте батарейку в приладі як мінімум раз на два роки. Так як вона може розряджатися, то прилад буде видавати неточні дані.
  • Завжди правильно вибирайте область вимірювання, інакше прилад зламається.
  • Якщо в процесі виміри на екрані висвітиться «1», значить, ви неправильно вибрали діапазон виміру.
  • Купуйте прилад з дзвінком
теги: