04.01.2022, 03:03

Дбаємо про кондиціонер правильно

Ольга Станішевська | Всі новини автора

Кондиціонер купують для того, щоб «жити стало краще, жити стало веселіше». Але, судячи з відгуків деяких власників цього блага цивілізації та обговорень в інтернеті, це придбання часом стає джерелом нових проблем.

НЕ ЕКОНОМИТЬ НА ПОТУЖНОСТІ

Головна причина виходу кондиціонера — його неправильний підбір. Якщо кондиціонер купується для кімнати площею 20 кв. м, його охолодна потужність має бути не менше 2 кВт. І так далі – на кожні 10 кв. м житлового приміщення потрібно брати щонайменше 1 кВт потужності. Але потужніші агрегати та коштують дорожче, а людям хочеться заощадити. От і беруть на 40-метрову студію кондиціонер, як на 20-метрову кімнату. І він постійно працює в режимі максимального навантаження, що з часом призводить до поламання компресора вартістю приблизно половину ціни кондиціонера. Крім того, кондиціонер із недостатньою потужністю, швидше за все, не зможе підтримувати комфортну температуру. Фахівці рекомендують брати кондиціонер ще й із запасом потужності, враховуючи те, що у приміщенні можуть з'явитися додаткові джерела тепла: наприклад, прийде в гості велика компанія, відчинятимуться вікна та двері тощо.

ДІЙТЕ ПО ІНСТРУКЦІЇ

Наш народ не любить «жити за інструкцією». Багато власників кондиціонера використовують його, жодного разу не відкривши техдокументацію, що додається до нього. І, наприклад, взагалі не чистять фільтри внутрішнього блоку, що обов'язково потрібно робити кожні два-три тижні. А при забитих пилом фільтрах, по-перше, зменшується обдування випарника і повітря охолоджується гірше. По-друге, кондиціонеру важче працювати, утворюється гул, компресор працює з навантаженнями, що скорочує термін його служби. По-третє, кондиціонер може почати текти через порушення режиму роботи холодильної системи.

Багато хто не проводить регулярних профілактичних робіт, куди входить, наприклад, чищення внутрішнього та зовнішнього блоків, що вкрай бажано перед початком кожного сезону. Із сильно забрудненим зовнішнім блоком система нормально функціонувати не може. Іноді кондиціонер доводять до того, що в ньому заводяться всякі жучки-паучки та бактерії. Тому з'являється огидний запах. Павучі кокони можуть забити трубки, якими йде конденсат, і кондиціонер починає текти, а мікроорганізми, що розплодилися в кондиціонері, — розноситися потоком повітря по приміщенню.

Далі, для побутових спліт-систем звичайний так званий нормований витік фреону — робочої рідини кондиціонера. Тому із зазначеною в інструкції періодичністю (зазвичай 1,5 - 2 роки) цю втрату потрібно заповнювати. Компресор може перегрітися та вийти з ладу.

Ще один популярний спосіб скоротити термін служби кондиціонера - це нетерпляче багаторазове клацання пультом управління. Кондиціонер повинен мати якийсь час на відпрацювання команди, але господар, який не прочитав інструкцію, не бачачи негайного результату натискання клавіші, починає натискати щось ще, «методом тику».

Часто кондиціонери з режимом обігріву намагаються використовувати як піч у зимові холоди. Але практично всі кондиціонери економсегменту за сильних морозів працювати не можуть. Межа мінус 5°С, але фахівці рекомендують не користуватися кондиціонерами вже при 0°С. Серед систем дорожчими є й адаптовані до сильніших морозів, але лише до -20°C.

Серед трагікомічних наслідків небажання читати документацію — часті застуди через сильні протяги. Люди страждають місяцями, але не можуть відрегулювати заслінки так, як зазначено в інструкції.

АКУРАТНІШЕ З МОНТАЖЕМ

Краще, коли кондиціонер монтують спеціалісти фірми-продавця, яка несе гарантійні зобов'язання. Бо неякісна робота лівих монтажників призводить до появи проблем. Наприклад, як каже Олександр Тромса, можна закріпити елементи системи з неправильним ухилом, внаслідок чого вода, що утворюється, не витікає повністю, застоюється і загниє — з відповідним запахом. Бувають випадки, коли дешева неякісна труба, що використовується при монтажі, просто вибухає.

НЕ ЗАБУДЬТЕ ПРО ВЕНТИЛЯЦІЮ

Купуючи побутовий кондиціонер, люди часто й забувають, що свіже повітря воно в приміщення не постачає. Якщо ви бажаєте дихати чимось, що містить кисень, купуючи кондиціонер, необхідно подбати й про встановлення системи припливної вентиляції. Інакше, щоб не задихнутися, вам доведеться постійно відкривати вікна для провітрювання, а це і знижує ефективність роботи кондиціонера і перевантажує його.



ТРОХИ ЗДОРОВОЇ ДУМКИ

Часто люди застуджуються і через занадто низьку температуру, що встановлюється в приміщенні. Рекомендується виставляти кондиціонер не менше ніж на 22-23 ° С, а не на популярні 17-19 ° С. Крім того, не можна допускати великої різниці температур між приміщенням та вулицею. Навіть 10 ° С похолодання може виявитися дуже сильним навантаженням на організм людини, що входить з вулиці. Різниця, що рекомендується: 5-7°C.

За матеріалами "Сьогодні"