28.03.2023, 16:47

Як обрати сонячну панель для роботи роутера, ноутбука або холодильника

Ольга Станішевська | Всі новини автора
купити сонячну панель

Закінчилася зима, яка завдала нам немало турбот. Більшість українців стикнулися з постійними аварійними або стабілізаційними відключеннями світла, які інколи тривали по декілька діб. Хтось для енергозабезпечення осель використовував дорогі генератори та зарядні станції, а хтось намагався вийти з цього положення за допомоги сонячних батарей. В цьому матеріалі ми зібрали поради щодо вибору сонячних панелей для сталої роботи різноманітних приладів під час відсутності електроенергії в мережі. Яка потрібна сонячна панель, щоб заряджати телефон, ноутбук? А яка потужність потрібна для газового котла та холодильника? Яка сонячна панель підходить для кемпінгу?

Сонячна панель для дому

Сонячні батареї – це пристрої, які переробляють промені сонячного світла в електроенергію. Сонячна панель генерує електроенергію, яку інколи називають “зеленою”, з постійним струмом. Вихідна напруга з панелі може бути від декількох до десятків вольт. Найбільш розповсюджена напруга панелей 12, 24, 36 В.

Є сонячні батареї, до яких можна відразу під’єднувати малопотужні прилади, такі як мобільні телефони або інтернет-роутери для роботи. Але для більш потужних пристроїв та обладнання наявності тільки сонячної панелі недостатньо, бо потрібно перетворити вихідну напругу на придатну для подальшого використання.

Тож для нормальної та тривалої роботи сонячної панелі потрібні перетворювачі електроенергії з постійного на змінний струм (інвертори) та акумуляторні батареї для накопичення сонячної енергії, для подальшого її використання.

Як обрати сонячну панель для заряджання телефону

Якщо потрібна сонячна батарея тільки для зарядки смартфона чи підключення домашнього роутера для інтернету, то вистачить невеличкої сонячної батареї, яка генерую струм напругою 5В з силою струму 2А. Такі параметри має звичайний вихід USB 2.0, який є на ноутбуках та повербанках. 

Вартість таких панелей складає кілька сотень гривень і купити їх можна в будь-якому магазині електроніки, чи на радіоринку.

 

Як обрати сонячну панель для заряджання акумулятора, щоб працював газовий котел

Для роботи двоконтурного газового котла системи опалення оселі потрібна більш потужна сонячна батарея та додаткове обладнання. Середня потужність котла становить 120-150 Вт за годину. Тож для сталої його роботи протягом тривалого часу потрібна панель, яка здатна давати потужність (добуток вихідної напруги та сили струму) більшу за зазначену.

Тож якщо вихідна напруга панелі становить 12 В, то сила струму повинна бути не менша ніж 10-15 А, а це дуже великий показник. Тож краще обирати сонячні батареї з вихідною напругою 24 або 36 В. Тоді для запуску газового котла достатньо буде сили струму до 10 А. Цей струм з панелі через зарядний пристрій заряджує акумулятор. До акумулятора під'єднується інвертор, що перестворює постійний струм на змінний). Слід додати, що для складної техніки, в тому числі котла, потрібен інвертор з правильною (чистою) синусоїдою. До речі, інвертор, навіть на холостому ходу, теж відбирає потужність, тож про це потрібно пам’ятати.

Також необхідно розуміти, що параметри сили струму, які зазначені на сонячній батареї, можуть бути отримані в ясну сонячну погоду, а в умовах хмарності та зимового нетривалого дня цей показник може бути меншим на порядок. Так фотоелемент з максимальним значенням сили струму 8,7 А в сонячний день взимку видав силу струму 4,5 А, а в похмуру погоду тільки 0,25 А.

Показники сонячної панелі Solar:

Розглянемо реальний приклад потужності сонячної панелі Solar 275 Wp в різних умовах

  • максимальна потужність сонячної панелі (сонце): 31,6 В х 8,7 А=275Вт
  • середня потужність (сонце, хмари): 31,6 В х 4,5 А = 142 Вт

  • мінімальна (зима, хмари): 31,6 В х 0,25 = 8 Вт


 

А тепер подивіться на характеристики своїх приладів - яка потужність заявлена. Наприклад, показники споживання електроенергії ноутбуками — від 15 до 60 Вт. Тож в непогоду панелі буде недостатньо для його зарядки.

Для швидкого заряджання смартфона потрібно мінімум 18 Вт. 

Холодильник — від з сонячної панелі?

Підключення холодильника до сонячної панелі через інвертор складне. Сучасні холодильники споживають 150-200 Вт за годину, а старіші понад 300. Тож потужність сонячної батареї повинна бути значно вищою, або треба використати декілька панелей. А головне, що при запуску холодильника потрібна значно вища потужність, бо пусковий струм компресора може сягати 1,5 кВт. Тож для таких навантажень разом з сонячною панеллю та інвертором використовують акумулятор відповідної ємності та потужності.

Для системи живлення з використанням 12 вольтового автомобільного чи гелевого акумулятора потрібно використовувати сонячну батарею потужністю не менше 100 Вт. Тоді, навіть за поточного невеликого споживання (світлодіодні лампи, роутер), буде вистачати енергії на заряджання АКБ.