31.08.2020, 17:37

Заява Фокіна про амністію бойовикам викликала різку реакцію керівництва України

Марина Началова | Всі новини автора
фокин

На пропозицію першого заступника голови української делегації в ТКГ Вітольда Фокіна щодо загальної амністії бойовиків і надання особливого статусу Донбасу відреагували в державних органах.

Різні відомства негативно відгукнулися про заяви Фокіна, передає Час Пік.

Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак заявив, що окремі коментарі, що прозвучали в інтерв’ю Фокіна, не відображають офіційної позиції України.

За його словами, більшість позицій, які висловив Фокін, по суті, відображають положення перших і других Мінських домовленостей. «Давайте відокремлювати особисту позицію від позиції делегації. Вітольд Фокін щойно приєднався до переговорного процесу та розбирається з тематикою. І якраз деякі одіозні та двозначні формулювання, на які чомусь погодилася попередня влада, сьогодні українська сторона намагається пом’якшити чи застосувати виключно в межах національних інтересів України», – зазначив Єрмак.

Він наголосив, що амністія не може стосуватися осіб, які скоювали воєнні злочини, захоплювали заручників, катували та вбивали полонених, торгували людьми, брали участь у фінансуванні тероризму та вчиняли деякі інші тяжкі злочини. 

Керівник Офісу Президента також зауважив, що Мінські угоди та пропозиції української делегації з доопрацювання законопроекту про особливості місцевого самоврядування в ОРДЛО не передбачають особливого статусу для всього Донбасу – йдеться виключно про тимчасово окуповані райони. 

«Є чіткі червоні лінії, які неодноразово окреслював Президент України Володимир Зеленський. Тому позиція української делегації в мінській ТКГ повністю відповідає національним інтересам України», – наголосив Андрій Єрмак.

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков також вважає висловлювання Фокіна провокативними і такими, що не відповідають національним інтересам.

"Жоден наш солдат не має гинути через недолугі політичні спекуляції. Тому заява представника України у ТКГ В. Фокіна про загальну амністію та особливий статус для всієї території Донбасу є провокативною і не відповідає національним інтересам. Пам`ятаємо про те, що за кожен клаптик української землі на Донбасі загинули тисячі наших солдат", - цитує Авакова прес-служба МВС.

Спікер Верховної Ради Дмитро Разумков заявив, що Україна не може піти на амністію прокремлівських бойовиків.

"Є військовий злочин, який у жодній державі світу не підлягає амністії. Це реалії, з якими стикався світ вже багато років, і я думаю, що Україна тут навряд чи може йти своїм окремим шляхом", - заявив Разумков.

Народний депутат від партії "Слуга народу", голова української делегації у Парламентській асамблеї НАТО Єгор Чернєв також відкинув пропозиції Фокіна та закликав виключити його зі складу ТКГ.

"Хочу нагадати пану Фокіну, що кожен метр української землі в Донецькій та Луганській областях, що вдалося відстояти, відбити, вигризти з лап російських та проросійських найманців, просочені кров’ю українських воїнів, моїх побратимів. І ви, пане Фокін, не маєте жодного права розпоряджатися долею цих територій та їх мешканців. 
Люди, які фактично здають національні інтереси та відверто підіграють ворогу, не мають права представляти нашу країну у жодній структурі. Тож я вимагаю виведення Фокіна зі складу ТКГ!" - написав Чернєв у Фейсбуці.

Нагадаємо, в інтерв'ю Фокін запропонував надати особливий статус всьому Донбасу, а не тільки ОРДЛО. Також він заявив, що на Донбасі назріває екологічна катастрофа.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк