12.09.2020, 13:46

Через помилку в законі в Україні може зірватися передвиборча кампанія

Марина Началова | Всі новини автора
выборы

Передвиборча агітація кандидатів на місцевих виборах в Україні опинилася під загрозою через допущену помилку в новій редакції Виборчого кодексу.

Про це заявив на брифінгу в п'ятницю голова Комітету виборців України Олексій Кошель, передає Час Пік з посиланням на українські ЗМІ.

Згідно з чинним Виборчим кодексом, кандидати не можуть витрачати на агітаційні матеріали більше 1 гривні, оскільки законодавці переплутали неоподатковуваний мінімум доходів з прожитковим мінімумом.

Як зазначив Кошель, 15 вересня в Україні з'являться перші офіційні кандидати на місцевих виборах, які не зможуть вести повноцінну агітаційну кампанію через нинішню редакцію Виборчого кодексу.

У ч. 6 ст. 57 кодексу прописано, що вартість агітаційних матеріалів не повинна перевищувати 6% неоподатковуваного мінімуму доходів громадян. Неоподатковуваний мінімум нині становить 17 грн, 6% від нього - це 1 грн 2 коп.

Кошель заявляє, що законодавці переплутали неоподатковуваний мінімум з прожитковим мінімумом, який становить 2189 грн.

До передвиборчих агітаційних матеріалів відносяться ручки, календарі, листівки, запальнички, футболки, шарфи і т.п. Виходить, що після офіційної реєстрації кандидат не зможе заплатити за ці речі більш 1,02 грн.

На думку Кошеля, це призведе до того, що кандидати не зможуть проводити агітацію або виведуть свої передвиборчі кампанії "в тінь" і будуть агітувати виборців за допомогою різних благодійних фондів, які формально не пов'язані з кандидатами.

Комітет виборців України закликає Верховну Раду вже наступного тижня виправити помилку у Виборчому кодексі.

Читайте ще: Уряд України може переглянути обмеження для "червоної" зони карантину

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: