22.09.2020, 18:52

Голосувати з температурою: у Раду внесли законопроект про особливості виборів під час карантину

Марина Началова | Всі новини автора
выборы

У Верховній Раді зареєстрований законопроект № 4117, яким пропонується врегулювати правила проведення виборчого процесу під час пандемії COVID-19.

Зокрема, депутати пропонують дозволити виборцям з підвищеною температурою тіла голосувати на виборчих дільницях, але за певних умов, передає Час Пік.

Пропонується внести до законодавства заборону на перебування осіб у період дії карантину у приміщеннях для голосування та приміщеннях виборчих комісій, а також під час організації голосування виборців за місцем перебування без засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно.

Члени виборчої комісії в день голосування використовують додаткові засоби індивідуального захисту – захисний щиток чи окуляри, рукавички, а у разі організації голосування за місцем перебування виборців, хворих на COVID-19 або тих, які перебувають на самоізоляції, а також на спеціальних виборчих дільницях, утворених у стаціонарних закладах охорони здоров’я, в яких здійснюється лікування пацієнтів, хворих на COVID-19, також захисний спеціальний одяг.

Опитуванню щодо наявності симптомів респіраторних захворювань та безконтактній термометрії підлягають усі особи, які заходять до приміщень для голосування, перед входом до таких приміщень, а також усі особи, присутні під час організації голосування виборців за місцем перебування. Особа, яка відмовилась від проведення безконтактної термометрії, крім виборця, до приміщення для голосування та проведення голосування виборців за місцем їх перебування не допускається.

У приміщені для голосування на виборчій дільниці окремо від інших розташовуються спеціально визначені кабіна для таємного голосування та скринька для голосування, де з дотриманням вимог Виборчого кодексу України голосують виборці, які мають ознаки респіраторного захворювання або температуру тіла понад 37,2 градуси.

У день голосування виборець, дотримуючись дистанції у 1 м від члена комісії, знімає засіб індивідуального захисту, для ідентифікації членом комісії його особи згідно з документом, який підтверджує особу та громадянство України виборця, після чого такому виборцю видається бюлетень для голосування.

Виборці, які перебувають на самоізоляції, обсервації, у тому числі у зв‘язку з підтвердженням діагнозу захворювання на COVID-19, можуть голосувати за місцем перебування. Для цього громадянин не пізніше 12 години останньої суботи перед днем голосування поштою або через інших осіб повинен подати до дільничної виборчої комісії заяву з проханням забезпечити йому голосування за місцем його перебування із зазначенням місця перебування виборця та довідку закладу охорони здоров’я (сімейного лікаря).

Раніше у ЦВК сказали, чи відбудуться місцеві вибори у "червоній" зоні карантину.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк