06.12.2020, 07:28

План "Б" по Донбасу: Україна може вимагати відключення Росії від системи SWIFT

Украина может требовать отключения России от системы SWIFT

Україна залишається прихильною дипломатичному шляху врегулювання ситуації на Донбасі. Однак, якщо в переговорному процесі не буде прогресу до кінця року, Україна вимагатиме відключення Росії від міжнародної платіжної системи SWIFT.

Якщо Росія не бажає домовлятися за допомогою дипломатії щодо врегулювання ситуації на Донбасі, Україна повинна посилити тиск на Москву спільно із західними партнерами. Про це 5 грудня заявив глава української делегації у Тристоронній контактній групі, перший президент України Леонід Кравчук в ефірі програми "Україна з Тиграном Мартиросяном" на телеканалі "Україна 24", повідомляє Час Пік.

За його словами, Україна буде оцінювати ситуацію у переговорному процесі вже в кінці року. Якщо Росія не робитиме жодних кроків назустріч Донбасу, Україна може наполягти на посиленні санкцій проти Москви. 

Суть плану "Б" по Донбасу полягає в тому, що Україна може запропонувати західним партнерам відключити Росію від міжнародної платіжної системи SWIFT. 

"Тут я скажу свою думку. Якщо до кінця року, а скоро будуть різдвяні канікули..., якщо цього не станеться, то, я думаю, початок нового року буде початком нового стандарту нашого розуміння ситуації, наших пошуків нових впливів і наших пропозицій щодо тиску на агресора... це можуть бути санкції, які називаються міжнародна платіжна система. Ми будемо це просити і вимагати", - зазначив Кравчук.

На питання, чи допоможе воєнний стан перемогти у війні на Донбасі, він відповів: "Ні в якому разі".

Кравчук підкреслив, що Україна сподівається на дипломатичне врегулювання ситуації, тому що війна не є "філософією демократичної України".

"Якщо Росія не хоче домовитися дипломатичним політичним шляхом, ми повинні зробити все, щоб її змусили зупинити агресію і відновити територіальну цілісність України через тиск світової спільноти та України. А форми тиску ми знайдемо", - зазначив Кравчук.

Читайте також: Обшуки на Закарпатті: В МЗС Угорщини викликали посла України та погрожують поскаржитися в НАТО

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк