24.12.2020, 14:58

У МЗС назвали головну короткострокову мету України у відносинах з Росією

Дмитрий Кулеба

Короткострокова мета України у відносинах з Росією - це вихід на принцип мирного співіснування. Зокрема припинення війни та відновлення територіальної цілісності.

Про це міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив під час брифінгу 24 грудня, повідомляє Час Пік.

"Я вважаю, що короткострокова мета в наших відносинах з РФ – це вихід на принцип мирного співіснування. Зараз війна - це факт. Ми повинні припинити війну і відновити територіальну цілісність. Але ми розуміємо, що позиція Росії щодо України не зміниться. Наша мета - це вихід на мирне співіснування", – сказав Кулеба.

Також Кулеба зазначив, що після виходу на мирне існування можна буде подивитися на інші можливості відносин між країнами.

"Думаю, що будь-яка людина, здатна тверезо мислити, розуміє, що без стратегії відносин з Російською Федерацією ми не можемо гарантувати нашу безпеку та чітко вибудовувати стратегічні перспективи розвитку нашої економіки. Навіть якщо взяти, наприклад, питання економічного транзиту через РФ або економічних органичений, які може вводити РФ щодо доступу українських товарів на її ринок. Нам потрібно навчитися жити з тією Росією, яка є під боком. І для цього потрібно дуже тверезо з холодним розумом на неї подивитися", – сказав міністр.

Він зазначив, що обговорює це питання з колегами в уряді, а також у Раді нацбезпеки та оборони, і "є певні напрацювання".

Раніше Кулеба заявив, що Україні доведеться почати дискусію про стратегію співіснування з Росією.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк