30.12.2020, 16:12

У КСУ не погодилися виконувати указ Зеленського про відсторонення Тупицького

Марина Началова | Всі новини автора
ксу

У Конституційному Суді України заявляють, що указ президента Володимира Зеленського про відсторонення голови КСУ Олександра Тупицького є юридично нікчемним.

Про це йдеться у прес-релізі на сайті КСУ, передає Час Пік.

У КСУ заявляють, що указ про відсторонення Тупицького виданий Зеленським не на основі Конституції України та не відповідає їй. Як зазначається, Конституція України не наділяє Президента України правом "відсторонення від посади судді Конституційного Суду України".

"Більше того, Конституція України взагалі не передбачає можливості відсторонення судді Конституційного Суду України від посади", - йдеться у заяві.

У КСУ заявили, що положення статті 154 Кримінального процесуального кодексу, на яку міститься посилання в указі Зеленського, не поширюються на суддів Конституційного Суду України та є незастосовними щодо них.

Як зазначили в КСУ, з конституційно-правової точки зору указ Зеленського про відсторонення Тупицького "є юридично нікчемним і не може підлягати виконанню, оскільки він виданий Президентом України з перевищенням його конституційних повноважень, суперечить конституційним засадам організації державної влади в Україні, конституційним принципам діяльності Конституційного Суду України, посягає на конституційно-правовий статус судді Конституційного Суду України".

Також зазначається, що видання президентом цього указу фактично є протиправним втручанням у діяльність судді КСУ, перешкоджанням виконанню ним своїх службових обов’язків, що тягне за собою юридичну відповідальність.

"Статтею 60 Конституції України встановлено, що ніхто не зобов’язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази. За віддання і виконання явно злочинного розпорядження чи наказу настає юридична відповідальність. Виходячи з цього, суддя Конституційного Суду України О. Тупицький зобов’язаний продовжувати виконувати свої службові обов’язки відповідно до Конституції України та Закону України «Про Конституційний Суд України», а Президент України – негайно скасувати свій Указ 607/2020 від 29 грудня 2020 року", - заявили в КСУ.

Нагадаємо, вчора Зеленський звільнив з РНБО генерала Кривоноса, який розкритикував його вислів про "мобілізацію".

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк