03.01.2021, 16:16

Кравчук пояснив, чому Україна віддала ядерну зброю Росії

Марина Началова | Всі новини автора
кравчук

Перший президент незалежної України, голова української делегації у Тристоронній контактній групі Леонід Кравчук розповів про передачу ядерної зброї при підписанні Будапештського меморандуму у 90-х роках.

Про це Кравчук розповів під час інтерв'ю журналістці Христині Бондаренко у її авторській програмі "Христя Talk", передає Час Пік.

Політик заявив, що рішення про ядерне роззброєння приймалося з оглядом на наслідки Чорнобильської катастрофи.

"Тисячі хворих, заражена територія і так далі - це змусило народних депутатів дуже уважно подивитися на ядерні перспективи України, - заявив Кравчук. - Ми знали, що в Україні 175 ядерних шахт. Це в десятки разів більше, ніж Чорнобильська АЕС. Ми знали і можливі наслідки, якщо раптом не вирішити це питання".

Кравчука попросили прокоментувати умови Лісабонського договору, згідно з яким Україна мала ліквідувати ядерні боєголовки або передати їх Росії.

Кравчук заявив, що боєголовки не можна було нікому передати, крім Росії, бо вони там виготовлялись. Залишити боєголовки в Україні, за словами екс-президента, було не можна, оскільки термін їх життя закінчувався у 1997 році, і вони могли почати неконтрольовано вибухати. Ні спеціалістів, ні виробничих ліній, які могли б обслуговувати ядерні боєголовки, в Україні не було.

Раніше Кравчук прокоментував заяву президента Володимира Зеленського про "загальну мобілізацію".

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк