15.01.2021, 16:00

У МЗС України відреагували на умови Боснії і Герцеговини щодо повернення ікони, вивезеної з окупованого Луганська

икона

Луганська ікона, яка спочатку опинилася в руках глави МЗС Росії Сергія Лаврова, а потім перекочувала на Балкани, обростає новими подіями.

Так, голова президії Боснії і Герцеговини Мілорад Додік заявив, що поверне ікону в Україну за умови, якщо Київ зможе довести, що шукав її раніше, передає Час Пік з посиланням на українські ЗМІ.

"Якщо Україна доведе, що просила про ікону до того дня, коли я зустрівся з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим, я прийму це і ми передамо її їм", - сказав Додік.

У МЗС України відреагували на дану провокаційну заяву. Прес-секретар відомства Олег Ніколенко в коментарі "Європейській правді" заявив, що Генпрокуратура відкрила кримінальне провадження з приводу незаконного вивезення ікони.

"Те, що ікона походить з української території - це незаперечний факт. Генеральна прокуратура України відкрила кримінальне провадження у справі незаконного вивезення. Ми очікуємо, що боснійсько-герцеговинська сторона не буде використовувати ікону у внутрішньополітичній боротьбі, а сприятиме в рамках кримінального розслідування та експертизи і в її якнайшвидшому поверненні в Україну", - повідомив Ніколаєнко.

Він зазначив, що Україна та Боснія і Герцеговина є державами-учасниками Конвенції з 1970 року про заходи, спрямовані на заборону і попередження незаконного ввезення, вивезення та передачі права власності на культурні цінності.

Читайте також: В окупованому Луганську влаштували новорічну вакханалію, від якої можна отримати нервовий зрив (фото)

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк