19.02.2021, 18:36

Позиція Зеленського та його партії - хитка, українці - у злиднях: результати свіжого соцопитування

рейтинг

Київські міжнародний інститут соціології спільно з "Соціс" провів соціологічне опитування, що стосується рейтингу політиків, політичних партій, а також інших важливих явищ.

Час Пік розповість про те, які політичні сили підтримують українці і як йдуть справи з рейтингом "Слуги народу" та Зеленського.

Опитування проводилося з 11 по 16 лютого у форматі телефонного інтерв'ю по всій Україні. Всього було опитано 3000 респондентів.

Як вишикувався рейтинг політичних партій?

Згідно з даними опитування, партія Петра Порошенка "Європейська солідарність" лідирує. Серед тих, хто визначився з вибором, за неї готові проголосувати 19,2% респондентів.

На другому місці опинилася ОПЗЖ - 17,8%. А ось "Слуга народу" - на третьому місці з 17,6%.

Далі кількість потенційних голосів розподілилася наступним чином.

  • ВО "Батьківщина" - 11,4%,
  • "Сила і честь" - 8,5%,
  • Українська стратегія Гройсмана - 5,3%,
  • Радикальна партія Олега Ляшка - 4,8%,
  • ВО "Свобода" - 3,4%,
  • партія Шарія - 2,9%,
  • "Голос" - 2,8%,
  • "За майбутне" - 2,7%.

Наскільки надійна позиція Зеленського?

В рамках дослідження респонденти повинні були відповісти на ряд питань, що стосуються чинного президента Володимира Зеленського.

Як з'ясувалося, багато хто не збирається підтримувати Зеленського, якщо він балотуватиметься на президентські вибори в 2024 році.

  • 57,1% опитаних відповіли, що не підтримують ідею другого терміну Зеленського.
  • 27,9% - не проти, якщо він піде на другий термін.

Розрив між Зеленським та Порошенком продовжує скорочуватися. Серед тих, хто визначився, 25,6% готові віддати голос за Зеленського, 19,4% - за Порошенка.

На третьому місці опинилася Юлія Тимошенко з 11,7%.

Результати попереднього опитування КМІС свідчать про те, що Зеленський також перестав бути лідером довіри українців, поступившись першим місцем Кличку.

Разом з тим, більшість опитаних українців вважають, що відповідальність за те, що відбувається в країні несе саме Зеленський (33%), а також впевнені, що нинішня влада нічим не відрізняється від попередньої (42,7%).

Чи у правильному напрямку розвиваються події в Україні?

Опитування показало однозначно, що українці не згодні з тим, що відбуваються в країні. 66,2% респондентів вважають, що Україна "йде" в неправильному напрямку, 19% впевнені, що в правильному.

Як українці оцінюють своє життя?

Опитування включало також деякі питання, що стосуються добробуту українців. Зокрема, 61,5% опитаних вважають, що їх добробут істотно погіршився через підвищення тарифів на комунальні послуги.

Крім того, багато хто оцінює свій матеріальний добробут вкрай негативно. Так, 42,1% респондентів відповіли, що їм вистачає тільки на життя, 29,6% - вистачає тільки на продукти харчування. Тільки 2,7% відповіли, що живуть в повному достатку.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк