20.02.2021, 08:02

Санкції, енергобезпека України та ситуація на Донбасі: підсумки засідання РНБО

итоги заседания СНБО

19 лютого відбулося засідання Ради національної безпеки і оборони України під головуванням Президента Володимира Зеленського, на якому було розглянуто низку важливих питань у військовій, енергетичній галузях та у сфері державної безпеки.

Засідання РНБО було присвячене загрозам національній безпеці. Про підсумки секретар РНБО Олексій Данилов розповів на брифінгу, повідомляє Час Пік.

Ситуація на Донбасі

РНБО на засіданні ухвалила рішення у зв'язку з погіршенням ситуації в зоні проведення ООС на Донбасі. Зокрема, президент Володимир Зеленський розпорядився переглянути рішення РНБО про 5 сценаріїв врегулювання військового конфлікту. 

"На жаль, останнім часом фіксується різке збільшення випадків порушення режиму припинення вогню, активізація диверсійної і снайперської діяльності з боку озброєних формувань Російської Федерації, гинуть українські військові – все це вимагало негайного реагування з боку керівництва держави", – сказав Данилов.

Енергетична безпека

На засіданні РНБО обговорили сферу енергетичної безпеки, зокрема, йшлося про збереження та експлуатацію частини нафтопродуктопроводів, що проходять через територію України, а саме частини нафтопроводу "Самара – Західний напрямок".

Він пролягає через Житомирську, Рівненську, Тернопільську, Львівську, Закарпатську області та призначений для транспортування в Угорщину дизельного палива, яке виготовляють НПЗ Росії. Загальна протяжність нафтопроводу в Україні становить 1433 км.

"Кабмін мав невідкладно визначити центральний орган виконавчої влади, відповідальний за збереження та експлуатацію частини нафтопродуктопроводів, і вжити заходів для забезпечення захисту економічних інтересів держави. Однак за понад п’ять років уряд не забезпечив належного захисту майнових інтересів держави та доведення в судах різних інстанцій права держави Україна на володіння та користування частиною нафтопродуктопроводів. Унаслідок цього державна власність опинилася в руках двох власників з іноземною реєстрацією, але афілійованих з двома громадянами України...

РНБО ухвалила рішення про вжиття невідкладних заходів для повернення державного майна народу України. Також правоохоронним органам поставлено завдання провести з’ясування обставин, за яких державна власність опинилася у приватних руках", - повідомляє прес-служба ОП.

Санкції

Рішенням РНБО було застосовано санкції до 8 фізичних та 19 юридичних осіб, серед яких є компанії – власники п'яти літаків. Санкції застосовано до компаній, що обслуговують ці літаки. Санкції застосовано до компаній, зареєстрованих у ряді країн, зокрема в РФ та Молдові.

Хто потрапив до списку санкцій

Санкції введені відносно п'яти громадян Росії та трьох громадян України, серед яких – Віктор Медведчук та його дружина Оксана Марченко.

  • Костянтин Вацковський (громадянин РФ),
  • Віталій Донченко (громадянин РФ),
  • Наталя Лавренюк (громадянка України),
  • Сергій Лісогор (громадянин РФ),
  • Оксана Марченко (громадянка України),
  • Олександр Маслюк (громадянин РФ),
  • Віктор Медведчук (громадянин України),
  • Михайло Попов (громадянин РФ).

На всі активи фігурантів, які перебувають у їх власності, накладається арешт і вони блокуються. Серед них 8% акцій телеканалу "1 + 1", що належать Оксані Марченко. Відносно фізичних осіб застосована санкція у вигляді блокування активів строком на 3 роки.

За словами Данилова, санкції введені на підставі розслідування, яке СБУ проводить за статтею про фінансування тероризму.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: