14.03.2021, 16:48

Американські ЗМІ повідомили, чому Байден не телефонує Зеленському

Марина Началова | Всі новини автора
байден зеленский

Президент США Джо Байден, який зайняв посаду у Білому домі наприкінці січня, досі не поговорив з українським главою держави Володимиром Зеленським.

Видання The Washington Post пояснило причини, передає Час Пік.

Як повідомляється в статті WP, те, що Байден все ще не подзвонив Зеленському, не має нічого спільного з корумпованою спробою колишнього президента США Дональда Трампа змусити Зеленського розкопати компромат на Байдена.

"Замість цього нова адміністрація США намагається спонукати Зеленського боротися з повсюдною корупцією в його власній країні, що життєво важливо для стабілізації її економіки та збереження її тендітної незалежності від Росії", - пише американське видання.

Крім того, в США очікують від Зеленського протидії олігархату.

Зазначається, що Зеленський був обраний в 2019 році завдяки обіцянкам боротися з олігархами, брудними суддями і мафіозними мережами, які переслідували Україну з моменту здобуття нею незалежності. Але в минулому році він відступив, звільнивши реформаторів зі свого кабінету і главу Нацбанку, загальмував судові реформи і заходи проти олігархів. Це призвело до припинення виплат траншей МВФ Україні.

Як зазначили в редакції WP, минулого місяця держсекретар Ентоні Блінкен в розмові з главою МЗС України Дмитром Кулебою "наголосив на важливості збереження Україною прогресу в боротьбі з корупцією і реалізації верховенства закону і економічних реформ". А минулого тижня адміністрація Байдена ввела санкції відносно олігарха Ігоря Коломойського на підставі корупції, чим недвозначно заявила про свої очікування.

"Офіс Зеленського опублікував заяву у відповідь на санкції США, в якій говориться, що «Україна вдячна усім своїм партнерам за підтримку» в «битві з олігархами». Але президент повинен продемонструвати більшу прихильність цій боротьбі. Він повинен наполягати на судовій реформі, відновити незалежність центрального банку і виключити будь-які спроби послабити Національне антикорупційне бюро. Він повинен недвозначно порвати з паном Коломойським і підтримати кримінальну справу проти нього", - пише WP.

Редакція видання підкреслює, що Зеленський зараз має можливість налагодити партнерство з Байденом, що може допомогти Україні вирватися з-під впливу Росії і приєднатися до демократичного Заходу. Зеленський, за словами американських журналістів, "повинен вхопитися за це".

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк