22.03.2021, 17:49

В Україні почалося обговорення законопроекту "Про місцевий референдум": що передбачає документ

Марина Началова | Всі новини автора
місцевий референдум

Законопроект "Про місцевий референдум" винесено на громадське обговорення. До 11 квітня кожен може внести свої пропозиції та зауваження.

Про це повідомило 22 березня інформаційне управління Апарату Верховної Ради, передає Час Пік.

Як зазначається, проект Закону "Про місцевий референдум" є черговим законопроектом у сфері народовладдя та прямої демократії. Його було підготовлено представниками громадянського суспільства та схвалено учасниками Робочої групи з розробки проектів законів з питань народовладдя.

З метою врахування думки представників громадськості, насамперед органів місцевого самоврядування, територіальних громад, асоціацій органів місцевого самоврядування, цей законопроект оприлюднюється і виноситься для громадського обговорення. З текстом законопроекту кожен бажаючий може ознайомитися за ]]>цим  посиланням]]>.

Пропозиції та зауваження до законопроекту приймаються в електронному вигляді на електронну адресу: [email protected]. Громадське обговорення триватиме до 11 квітня 2021 року включно.

Основні положення законопроекту

У документі йдеться, що Закон "Про місцевий референдум" визначає правові засади здійснення народного волевиявлення через місцевий референдум, його організацію та порядок проведення.

Зазначається, що місцевий референдум є способом самостійного вирішення територіальною громадою питань місцевого значення, що полягає в ухваленні виборцями рішень шляхом голосування.

Організація і порядок проведення місцевого референдуму регулюється відповідно до Конституції України цим Законом, законами України "Про місцеве самоврядування в Україні", "Про Центральну виборчу комісію", "Про Державний реєстр виборців" та іншими актами законодавства України.

Що може бути предметом місцевого референдуму?

Законопроектом передбачається, що предметом місцевого референдуму може бути:

  • висловлення недовіри місцевій раді і (або) сільському, селищному, міському голові;
  • втрата чинності нормативно-правовим актом органу місцевого самоврядування або окремими його положеннями;
  • затвердження статуту територіальної громади або змін до нього;
  • затвердження програми розвитку територіальної громади або змін до неї;
  • інше питання місцевого значення, віднесене Конституцією та законами України до відання територіальної громади, її органів та посадових осіб.

Які питання не можуть виноситися на місцевий референдум?

Згідно з законопроектом, не можуть бути предметом місцевого референдуму питання:

  • які є предметом всеукраїнського референдуму;
  • що суперечать положенням Конституції та законів України;
  • спрямовані на ліквідацію незалежності України, порушення державного суверенітету і територіальної цілісності України, створення загрози національній безпеці України, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі;
  • віднесені Конституцією України та законами України до компетенції інших органів публічної влади;
  • щодо реалізації окремих повноважень органів виконавчої влади, наданих органам місцевого самоврядування законом (делеговані повноваження);
  • які стосуються місцевих бюджетів, тарифів на житлово-комунальні послуги;
  • щодо реалізації повноважень органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб із прийняття нових нормативно-правових актів, внесення до них змін (крім визнання такими, що втратили чинність актів, окремих їх положень);
  • щодо внесення змін, скасування актів індивідуальної дії органів місцевого самоврядування;
  • щодо реалізації повноважень органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб із прийняття актів індивідуальної дії, внесення до них змін, їх скасування.

Принципи проведення місцевого референдуму

На місцевий референдум може виноситися одне питання. Воно повинне бути сформульовано у вигляді  питального речення, що пропонує виборцю чіткі відповіді "так" або "ні". Не допускається формулювання питання місцевого референдуму, яке вводить виборця в оману, наводить виборця на відповідь, містить вказівку, натяк, підбурювання чи інше спонукання до підтримки чи відхилення референдумної пропозиції.

Місцевий референдум може бути ініційований та призначений з одного й того ж питання лише один раз протягом строку повноважень місцевої ради поточного скликання.

Ініціювати місцевий референдум можуть: територіальна громада (щонайменше 10% виборців), сільська, селищна, міська рада; сільський, селищний, міський голова.

Місцевий референдум проводиться в останню неділю березня і (або) в останню неділю жовтня календарного року. Він не може проводитися одночасно з днем проведення чергових, позачергових (крім проміжних, додаткових) місцевих виборів.

Законопроектом передбачено, що місцевий референдум проводиться шляхом таємного особистого однократного голосування. Участь у місцевому референдумі є добровільною.

Право голосу на місцевому референдумі має громадянин України, який досяг на день його проведення 18 років та виборча адреса якого віднесена до території громади, в якій проводиться місцевий референдум.

Не матимуть права голосу на місцевому референдумі: військовослужбовці строкової служби, громадяни України, які проживають за кордоном, а також особи, визнані судом недієздатними, та громадяни України, які за вироком суду перебувають у місцях позбавлення волі.

Рішення, прийняте на місцевому референдумі, є обов’язковим для виконання на відповідній території. Рішення, прийняте на місцевому референдумі за ініціативою громади, може бути змінене виключно шляхом місцевого референдуму не раніше ніж через три роки з дня його ухвалення.

Нагадаємо, у січні Верховна Рада прийняла закон про всеукраїнський референдум. 17 лютого документ було направлено на підпис президенту, але досі Володимир Зеленський, який є ініціатором цього закону, його не підписав.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк