26.03.2021, 12:58

Підозру у держзраді оголосили трьом учасникам руху Медведчука "Український вибір"

Офиса генпрокурора Украины

Трьом керівникам ініціативних груп громадського руху "Український вибір", лідером якого є політик Віктор Медведчук, повідомлено про підозру в держзраді за участь в організації та проведенні незаконного "референдуму" у Криму в 2014 році.

Про це ]]>повідомляє]]> прес-служба Офісу генпрокурора України, передає Час Пік.

"За процесуального керівництва прокуратури АР Крим та міста Севастополя і Департаменту щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, Офісу Генерального прокурора повідомлено про підозру трьом керівникам ініціативних груп громадського руху "Український вибір" за фактом участі в організації та проведенні незаконного "референдуму" на тимчасово окупованій території півострову Крим. Їм інкриміновано державну зраду та посягання на територіальну цілісність і недоторканність України (ч. 1 ст. 111, ч. 2 ст. 110 КК України)", - йдеться у повідомленні.

За даними слідства, представники організації сприяли окупації Кримського півострова.

Двоє підозрюваних входили до складу незаконного збройного формування "Самооборона Севастополя". Один з підозрюваних очолював територіальний підрозділ НЗФ, інший був керівником окремого підрозділу "самооборони" - "Слов'янський щит".

Вони виконували протиправні накази "ватажків" НЗФ, а також брали активну участь в організації та проведенні незаконного "референдуму" на території півострова Крим.

Один з підозрюваних, за даними правоохоронців, брав участь у проведенні мітингів на підтримку окупації півострова РФ і проведенні незаконного "референдуму". Під час публічних виступів на мітингах підозрюваний висловлював заклики до зміни меж території та державного кордону України, а також розширення території РФ за рахунок тимчасово окупованих територій України.

Крім того, підозрювані були нагороджені представниками держави-окупанта медалями "За повернення Криму".

Досудове розслідування у кримінальному провадженні триває і здійснюється Головним управлінням СБУ в АР Крим.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк