05.04.2021, 20:34

Мендель заявила про існування "української російської мови": мовний омбудсмен відреагував

Марина Началова | Всі новини автора
мендель

Російська мова не є монопольною власністю Росії, потрібно заявити про існування "української російської мови".

Про це заявила прес-секретар президента України Юлія Мендель в ефірі телеканалу "Дім", передає Час Пік.

"Росія не є монополістом на російську мову. І нам пора давно самим демонополізувати російську. І голосно заявити, що в Україні є українська російська мова... Українська ж, як і ідентичність, - це куди більше явище, ніж виключно протистояння Росії. І в цьому наш поки ще неусвідомлений стан. А російська, точніше, українська російська, - це частина культурного розмаїття нашої країни", - заявила Мендель.

Вона зазначила, що окремі політики намагаються використовувати мовне питання для спекуляцій.

"Від прийнятого в розпал передвиборної гонки 2019 року закону про мову вся країна так і не заговорила українською. Зате політичні улюбленці регіонів, в яких переважно звучить російська мова, по всіх кутках почали розповідати про насильницьке насадження державної української мови", - сказала Мендель.

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь відреагував на слова Мендель і заявив, що заяви про "українську російську мову" не мають ніяких перспектив.

В ефірі телеканалу "Прямий" уповноважений нагадав, що три тижні тому Володимир Зеленський на форумі "Україна 30" сказав, що в нашій країні державною мовою є одна - українська, і для неї повинні бути створені найкращі умови.

"Якщо продовжити його слова, то має імплементуватись та ефективно діяти закон про мову. Отже, до кінця року, як це визначено стратегією дій уряду на 2021 рік, має з’явитись державна програма розвитку і опанування української мови. Водночас маємо сьогодні слова речниці президента. У мене виникає просте запитання: ми тепер на кого орієнтуємось?"- сказав Кремінь.

"Я не поділяю таких заяв, і вважаю їх такими, які не мають жодних перспектив. Статтею 10 Конституції України, якій в цьому році виповнюється 25 років, визначено, що єдиною державною в Україні є українська", - зазначив мовної омбудсмен.

Уповноважений вважає, що питання мови в Україні треба закрити раз і назавжди. "В нас є Закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної", є система освіти, є державна влада, яка повинна сприяти розвиткові та функціонуванню української мови як державної. Зрештою, ми маємо зовнішні загрози, на які потрібно зважати", - зазначив Тарас Кремінь. 

Уповноважений наголосив, що зараз Україна має ефективно займатися державною мовною політикою, при цьому створюючи кращі умови і для інформаційного захисту.

Читайте ще: Візит Зеленського до Катару: з ким зустрічався президент та які документи підписано

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: