27.04.2021, 13:36

Кластери, запропоновані Францією та Німеччиною, можуть стати дорожньою картою з виконання Мінських угод, - Єрмак

Марина Началова | Всі новини автора
ермак

Кластери, які запропонували представники Франції та Німеччини, можуть стати основою дорожньої карти з виконання Мінських угод.

Про це сказав керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак в інтерв’ю виданню ЛІГА.net, передає Час Пік з посиланням на прес-службу ОПУ.

Єрмак повідомив, що запропоновані кластери – це логічно розписані кроки, починаючи з безпекових пунктів, пов'язаних із розмінуванням, розведенням сил, відведенням важкого озброєння, і завершуючи проведенням місцевих виборів.

«Якщо кластери приймаються сторонами, то з додаванням дат і термінів це може перетворитися на дорожню карту», – зазначив голова ОПУ.

За його словами, кластери не є спробою зміни послідовності виконання пунктів Мінських домовленостей.

«Це зроблено в логічній послідовності того, що закладено в Мінських угодах. За винятком тих моментів, які вже зазнали змін, і тих позицій, які дуже часто трактуються опонентами так, як їм хочеться», – сказав Єрмак.

Він наголосив, що принципова позиція України – вибори не можуть відбутися, поки кордон не переданий під контроль українського уряду.

«Не знаю, з яких міркувань наші попередники могли взагалі погоджуватися з іншою послідовністю», – додав Єрмак.

Керівник Офісу Президента зазначив, що запропоновані Німеччиною та Францією кластери й пошук різних підходів свідчать про бажання сторін рухатися вперед.

«Звичайно, мені б хотілося, щоб якісь речі просувалися активніше і в нас закінчилася війна. Але переговори, до яких ми приєдналися два роки тому, вже були заведені в глухий кут», – констатував керівник Офісу Глави держави.

Він наголосив, що сьогодні Президент Володимир Зеленський і його команда, яка бере участь у переговорному процесі, мають перевагу, на відміну від своїх попередників.

«Ми щиро хочемо домогтися миру, повернути наші землі й людей. Ми не пов'язані жодними бізнес-відносинами та зобов'язаннями. У нас чисті помисли й бажання. У нас немає нічого вище, ніж інтереси нашої держави. І в цьому – сила нашої позиції», – резюмував Єрмак.

Нагадаємо, держсекретар США Ентоні Блінкен може відвідати Україну в травні.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк