28.04.2021, 14:50

Зеленський запропонував ідеальне місце для зустрічі з Путіним: реакція Кремля

Зеленский

Президент України Володимир Зеленський розглядає можливість проведення зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним у Ватикані.

Президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю газеті la Repubblica, опублікованому 27 квітня, висловив упевненість, що його зустріч з російським президентом обов'язково відбудеться. Переклад інтерв'ю ]]>наводить]]> прес-служба президента, передає Час Пік.

Зеленський переконаний, що ця зустріч необхідна, щоб припинити війну на Донбасі.

"Зустріч обов’язково відбудеться. Вона потрібна для того, щоб припинити війну на Донбасі та пройти увесь шлях до чесного й тривалого миру. Але яким має бути порядок денний на цих переговорах? Які саме кроки приведуть нас до миру? Де й коли ці кроки будуть погоджені?

Це відкриті питання, і відповіді на них отримаємо, на мою думку, відразу після того, як почнуться прямі консультації між Офісом Президента України та Адміністрацією Президента Росії", – сказав Зеленський.

За словами Зеленського, "місце зустрічі має викликати довіру обох сторін, а посередник з таким авторитетом може надати ту впевненість, якої не вистачає спробам домовитися Україні та Росії". Він відповів на запитання журналістів, чи може таким місцем стати Ватикан. 

"Так, можливо, це могло б бути оптимальним місцем з усіх точок зору. Ватикан – справді ідеальне місце для діалогу про мир. Святий Престол – це ж глобальний моральний авторитет, який завжди ефективно виконує роль посередника, оскільки є неупередженим і викликає довіру всіх учасників конфлікту. Саме з цієї причини до Апостольської столиці часто в історії зверталися задля вирішення конфліктів між державами та розбудови мирного майбуття.

Це й авторитет, і щире бажання допомогти, і гарантії відповідальності. Папа Римський за своїм покликанням є пророком миру", - сказав Зеленський.

У Кремлі відреагували на заяву Зеленського про можливу зустріч з Путіним у Ватикані.

"Президент Зеленський сказав, що це могло бути ідеальним місцем для зустрічі. Звичайно, про це поки офіційно не знає ні Ватикан, ні російська сторона. Ми поки не отримували ніякої інформації про те, що конкретизовано і сформульовано таку пропозицію", - сказав журналістам прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков.

На питання про те, чи готовий Путін їхати кудись для зустрічі з Зеленським, Пєсков відповів: "Готовий або не готовий президент Путін кудись їхати, я не знаю".

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк