29.04.2021, 09:29

Українська делегація в ПАРЄ виступила із заявою щодо санкцій проти Гончаренка

Гончаренко в ПАСЕ

Постійна делегація Верховної Ради України в Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) оприлюднила заяву через санкції проти нардепа Олексія Гончаренка.

Постійна делегація ВРУ в ПАРЄ "глибоко розчарована" рішенням Комітету ПАРЄ позбавити депутата Олексія Гончаренка права голосу на підставі листа глави російської делегації Петра Толстого. Про це йдеться у заяві делегації в Facebook, повідомляє Час Пік.

"Ми висловлюємо глибоке розчарування щодо рішення Комітету з питань Правил процедури, імунітетів та інституційних справ Парламентської Асамблеї Ради Європи щодо позбавлення члена Постійної делегації Олексія Гончаренка права виступу на 3 місяці на підставі листа голови російської делегації Петра Толстого.

Безсумнівно, ми, як члени Асамблеї, поважаємо та дотримуємося Регламенту та Кодексу етики та лишаємося прихильниками конструктивного підходу діяльності в ПАРЄ і продовжуємо слідувати принципам і цінностям Ради Європи", - йдеться у заяві.

Делегація вважає небезпечними наслідки такого безпрецедентного рішення.

"Ми вважаємо причину такого рішення щонайменще - дискусійною, а наслідки такого безпрецедентного рішення - небезпечними, з точки зору свободи висловлювання та свободи слова в ПАРЄ, особливо, зважаючи на той факт, що відповідне рішення стосується висловлювань делегата у соціальних мережах, а не під час його публічного виступу в Асамблеї", - йдеться у заяві.

Українська делегація чекає, що ПАРЄ буде стежити за всіма випадками порушень статутних зобов'язань і просувати позитивний імідж Асамблеї як органу, що захищає верховенство права.

"Ми закликаємо керівництво заохочувати, а також просувати позитивний імідж Асамблеї як органу, що захищає основоположні цінності Ради Європи: верховенство права, демократію та права людини.

Сподіваємося, що Парламентська Асамблея Ради Європи у своїй діяльності буде рішуче боротися з подвійними стандартами", - сказано у заяві.

Нагадаємо, 27 квітня Олексія Гончаренка позбавили права голосу в ПАРЄ на три місяці. Скарга Толстого стосувалася події на сесії в січні 2021 р., коли Гончаренко розкритикував Путіна і закликав громадян Росії припинити його правління, а також запостив на своїй Facebook-сторінці ]]>відео]]> з особистими образами на адресу Толстого.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк