12.05.2021, 19:09

Кримінальна справа проти Медведчука: у чому його звинувачують і що цьому передувало

Ольга Романец | Всі новини автора
Медведчук

Вчора, 11 травня, за матеріалами Служби безпеки України оголошено про підозру у державній зраді народним депутатам Віктору Медведчуку та Тарасу Козаку.

У чому підозрюються народні депутати, а також що цьому передувало - читайте в матеріалі Час Пік.

У чому підозрюють Медведчука

Як повідомив глава СБУ Іван Баканов, народні депутати Віктор Медведчук і Тарас Козак підозрюються у скоєнні державної зради і замаху на розграбування національних ресурсів на тимчасово окупованій території Криму.

Перший епізод - це підозра в замаху на розграбування національних ресурсів, яке пов'язане з родовищем "Глибока" на Кримському шельфі Чорного моря. Після того як контроль над Кримом де факто перейшов Росії, Медведчук разом з соратником Тарасом Козаком став передавати дані про родовище Росії.

"У 2015 році наші підозрювані фактично взяли і передали окупанту всю матеріальну і документальну базу цього родовища", - заявила генпрокурор України Ірина Венедиктова.

Другий епізод, про держзраду, пов'язаний з передачею відомостей, що містять державну таємницю. Так, Медведчук у серпні 2020 року направив Козаку, який тоді був у Росії, секретні дані про розташування прихованого військового підрозділу Збройних сил України, його особовий склад і бойову підготовку.

"Інформація передбачалася для спецслужб РФ", - заявив глава СБУ Іван Баканов.

Також СБУ розслідує проведення підривної діяльності проти України, зокрема, в контексті розробки антиукраїнського проекту "Промінь".

"На перший погляд, мова йде про створення організації, яка буде тісно займатися українцями, які їдуть працювати і вчитися в Росію. Але справжня мета - створення інфраструктури впливу на користь РФ. А вже через механізми цього "Променя" - збирати персональні дані українців, вербувати їх, впливати на внутрішню політику нашої держави, поширювати пропаганду. Тобто, це - антиукраїнський проект", - зазначив Іван Баканов.

В СБУ зазначили, що мають аргументовані докази протиправної діяльності та співпраці даних осіб з Росією. Зокрема, продемонстрували аудіозаписи розмов, на яких обговорюються деталі перереєстрації Київського ТОВ "Нові проекти" в РФ та отримання ним договорів і ліцензій за російським законодавством. Результати експертиз підтвердили справжність голосу Віктора Медведчука і його почерк в правках до листа Путіну від імені підприємства.

Обшуки в будинку Медведчука

У зв'язку з підозрою в держзраді співробітники Служби безпеки України прийшли з обшуком в будинок Медведчука, який знаходиться в Києві на вулиці монтажників.

Відзначається, що за цією адресою Медведчук тимчасово проживає зі своєю сім'єю, оскільки в його основному будинку в передмісті Києва проходить ремонт. Відомо, що правоохоронці також проводили обшуки в кабінеті в офісі "ОПЗЖ" на Великій Васильківській. Іншої інформації не наводиться.

За результатами обшуків, які проходили 11 травня, правоохоронцям не вдалося визначити місцезнаходження Медведчука.

За словами глави СБУ Івана Баканова, другий підозрюваний - Тарас Козак, виїхав до Росії і повертатися не збирається.

"Він знаходиться, за нашою інформацією, на території Російської Федерації, можливо виїжджав на відпочинок в РФ, але не планує, на жаль, повертатися в Україну", - заявив Баканов.

Реакція Медведчука

Незабаром підозрюваний у державній зраді депутат Віктор Медведчук заявив, що зараз він перебуває в Україні і "не збирається ховатися".

Як зазначила дружина депутата Оксана Марченко, під час обшуків в їхньому будинку подружжя було у від'їзді.

"Перебуваючи на відпочинку за межами Києва, вчора ми дізналися, що в нашому будинку і офісі чоловіка - обшуки... Якось недобре, знаючи, що ми у від'їзді, прийшли ці люди. Бог з ними - вони виконавці. Сподіваюся, вас приймали привітно... Ми, звичайно, повернулися додому", - написала вона в Instagram.

Медведчук зазначив, що виписана йому генпрокурором Венедиктовою підозра є "політичною розправою за його принципову політичну позицію".

"Я і далі буду брати участь у законних слідчих діях і домагатися справедливості як для себе, так і для всіх українських виборців, які довірили мені високе звання народного депутата України", - сказав Медведчук.

У Зеленського прокоментували оголошення підозри в держзраді Медведчуку

Керівник офісу президента з антикризових комунікацій Михайло Подоляк зазначив, що відповідні кримінальні провадження та оголошення підозри двом депутатам від партії "ОПЗЖ" Віктору Медведчуку та Тарасу Козаку вважаються важливими для досягнення реальної прозорості державності в Україні.

За його словами, політика Медведчука є спрямованою на руйнування української державності. Крім того, в ОП зазначили, що проросійський політик "готовий співпрацювати з ким завгодно заради власної вигоди, а Україна його не цікавить".

Реакція Росії

У Кремлі вважають ситуацію навколо депутата Верховної Ради від "ОПЗЖ" Віктора Медведчука внутрішньою справою України. Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що Росія не буде втручатися в ці політичні процеси, але має намір переконатися, що за справою не стоїть бажання прибрати політичних конкурентів.

"Ми не збираємося втручатися в ці процеси, це внутрішня справа України. Але ми спостерігаємо за цим самим ретельно і хотіли б переконатися, що за цим не стоїть переслідування з політичних мотивів, якась кампанійщина з метою позбутися політичного конкурента", - сказав Пєсков.

Він також зазначив, що український нардеп за політичним притулком не звертався.

"Він не звертався, наскільки я знаю, за допомогою, і навряд чи ми можемо надати йому якусь допомогу на тлі переслідування, яке зараз має місце", - сказав Пєсков.

Санкції проти Медвечука

2 лютого президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони про застосування санкцій проти народного депутата ОПЗЖ Тараса Козака і телеканалів Віктора Медведчука "112 Україна", NewsOne і ZIK. У свою чергу медіахолдинг звинуватив Володимира Зеленського в політичній розправі.

Після РНБО наклав санкції на все майно і активи, які знаходяться в підпорядкуванні Медведчука і його дружини Оксани Марченко.

Також Зеленський підписав указ про повернення в державну власність нафтопродуктопроводу "Самара-Західний напрямок", який належить нардепу Віктору Медведчуку.

Медведчук прибув на допит в офіс Генпрокурора

12 травня підозрюваний у держзраді Медведчук з'явився на допит в Офіс Генпрокурора. Про це стало відомо зі стріму журналістів "Української правди".

Журналістам він пояснив, що 11 травня він перебував на відпочинку з дружиною в сусідній області, а про підозру дізнався зі ЗМІ.

Голова політради ОПЗЖ запевнив, що тікати з України не буде, і навіть до утримання під вартою готовий. Він також зазначив, що прибув в ОГП зі своїми адвокатами і готовий захищатися.

За його словами, він "не знає ні про яке родовище і ніякого відношення до нього не має".

Офіційної інформації про відвідування нардепом Офісу Генпрокурора поки немає.

Думки експертів

Як зазначає журналіст і політолог Кирило Сазонов, справа про Медведчука знаходиться на фінішній прямій і кримінальної відповідальності йому не уникнути.

"Друзі Кремля, які вважалися раніше недоторканними, з Ради відправляються до суду. І це хороші, довгоочікувані новини. Кремль буде в люті. Зеленський виявився реальною українською Хунтою:)))", - пише експерт на своїй сторінці в Facebook.

Однак не всі експерти поділяють таку наснагу. Так, політичний експерт та відомий блогер Олег Шарп зазначає, що Медведчуку нічого серйозного не загрожує - в іншому випадку він би вже давно втік до Росії.

"Швидше за все, узгоджена багатоходівка Єрмака-Льовочкіна з просування нового політичного проєкту Ахметова та підняття рейтингу Зе серед електорату, що вагається...", - пише експерт.

Український політолог Тарас Березовець зазначає, що після звинувачення в державній зраді Медведчуку відразу ж повинні були надіти наручники і повести на допит, чого не сталося.

"Цікаво тепер, як далі будуть розвиватися події. Продовжимо відстежувати, оскільки за логікою речей, після таких серйозних звинувачень Медведчука тепер повинні реально затримати, але нічого подібного на дану хвилину не сталося і судячи з усього - навряд чи станеться. Будемо відстежувати...", - підсумував Березовець.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: