20.05.2021, 18:12

Два роки правління Зеленського: пріоритети політики та подальші плани

Ольга Романец | Всі новини автора
Зеленский

Сьогодні, 20 травня, в Києві відбулася прес-конференція президента України Володимира Зеленського, присвячена другій річниці інавгурації.

Володимир Зеленський зустрівся з журналістами на території авіаційного заводу "Антонов". Через коронавірус прес-конференція була організована з деякими обмеженнями.

Пріоритети політики Зеленського та подальші плани президента - читайте в матеріалі Час Пік.

Пріоритети політики Зеленського

Президент України Володимир Зеленський назвав одним зі своїх пріоритетів будівництво країни без олігархів, а також підкреслив, що країна повинна допомагати бізнесу, але бізнес не повинен жити за рахунок держбюджету.

Ще одним пріоритетом Зеленський назвав мир в країні - для цього він вважає за потрібне зміцнювати армію.

Також в числі своїх цілей Зеленський назвав пенсійну реформу і забезпечення рівності всіх громадян перед законом.

Війна на Донбасі

За словами глави Української держави, крім "нормандського формату" (Україна, Німеччина, Франція, РФ) для врегулювання ситуації на Донбасі повинна відбутися його зустріч з Путіним, а також потрібно залучити США.

"Чому не зупиняємо "нормандський формат"? Тому що іншого майданчика поки немає. Я виступаю дійсно за паралельну розмову, пряму розмову з президентом Російської Федерації", - сказав Зеленський.

Він зазначив, що припинення війни на Донбасі - це найбільш пріоритетне питання, але цей процес триває довго.

Він також додав, що ймовірність ескалації завжди присутня.

"Ми бачимо зараз дуже повільне зменшення кількості військових РФ. Така напруга може бути мінімум до кінця навчань (військових навчань РФ - ред.) - до вересня", - додав він.

На питання про неможливість припинити конфлікт, поки Путін залишається при владі, український лідер відповів, що Києву і Москві необхідно вести переговори в будь-яких обставинах, так як іншого способу закінчити війну не існує.

Боротьба з олігархами

В Україні буде створено "реєстр олігархів", до якого потраплять найзаможніші люди, які мають вплив на ЗМІ та чиновників. Кінцева мета - побудувати країну "не для сотні Forbes", а для всіх громадян, стверджує президент.

"Впливу на мас-медіа не буде, впливу на політику не буде, впливу на чиновників не може бути, але якщо це буде, ці люди отримають квиток під назвою "олігарх", вони з'являться в спецреєстрі, і тоді цей великий бізнес може втратити більшу частину активів, які у них знаходяться за кордоном. І вони всі розуміють, ціна їх активів як в Україні, так і за кордоном буде зменшена. Не завдяки санкціям держави Україна, а завдяки появі такого поняття на законодавчому рівні як "олігарх", - сказав Зеленський.

Він зазначив, що Україна проводить свою санкційну політику проти "злодіїв у законі", контрабандистів і пропагандистів.

"Ми будуємо країну без олігархів...Країна, яка самостійно захищає свій суверенітет і сама проводить свою санкційні політику: проти контрабандистів, пропагандистів, злодіїв в законі спиртовиків і так далі ... Будуємо країну, де поважають закон", - зазначив Зеленський.

Він також додав, що пріоритетом влади є судова реформа і підкреслив, що іншим пріоритетом є підвищення зарплат українців.

пресс-конференция

Справа Шеремета

Президент Володимир Зеленський уважно стежить за ходом справи про вбивство журналіста Павла Шеремета, і в разі доведення невинності обвинувачених готовий піднімати питання зміни міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

"Я не втручаюся в діяльність правоохоронних органів, судів. Але я знаю докладно, що відбувається. Доказів стовідсоткових немає щодо винності чи невинності. Якщо засудили незаконно, я буду серйозно говорити з Міністром (главою МВС Арсеном Аваковим, - ред.). Чи може він залишитися в такій ситуації міністром - ні", - сказав Зеленський.

Відставка Міністрів

Зеленський заявив, що звільнений міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігор Петрашко працюватиме в Офісі президента. Також в команді залишається екс-міністр інфраструктури Владислав Криклій.

"Криклій залишається в команді. У нас була зустріч і після звільнення, і скоро ви побачите його на новій посаді. Щодо міністра економіки... Петрашко теж залишиться на тій чи іншій посаді в команді, але відповідатиме виключно за дуже важливу реформу в Україні. Він залишатиметься в офісі президента - координуватиме земельну реформу", - сказав Зеленський.

Він також заявив, що прем'єр не міг працювати з Максимом Степановим. Крім того, за словами президента, у Степанова був конфлікт і з головним державним санітарним лікарем Віктором Ляшком.

Про Кличка і Порошенка

Зеленський розповів, що мер Києва постійно приходив в Офіс президента і просив, щоб його не звільняли з посади голови КМДА.

"Він регулярно мені дзвонить, пише, записується на прийом, приходить. Він звертався до мене, щоб я його не звільняв з посади голови КМДА", - розповів Зеленський.

На питання про те, чи бачить він у Кличка свого конкурента на президентських виборах, Зеленський запропонував звернутися до соцопитувань, "в яких все видно".

"Мені здається, що 50-70 обшуків, які були в оточення Кличка - там Палатний та інші прізвища - так не потрібно було красти гроші з бюджету, це справедливо. Хіба ми не мріяли про справедливість", - додав президент.

Зеленський також вважає, що йому вдалося стати "вироком" для свого попередника Петра Порошенка.

"Що стосується Петра Порошенка. У мене немає з ним ніяких сентиментів, ніяких розмов, хоча він дуже хотів... Я вже став його вироком, він просто не хоче зрозуміти, що сталося...Він багато чого, я вважаю, зробив, серйозного, поганого, коли був президентом України. Все це наздожене, це карма. Крім правоохоронних органів, це карма. Ми бачимо тільки поверхнево, що зроблено. Для кого? Для чого?...Це жах", - заявив Зеленський.

Команда Зеленського

Зеленський вважає, що відповідальний за недоліки своєї команди. Він також нагадав, що партія "Слуга народу" розглядала на своєму засіданні питання щодо Миколи Тищенка і дала йому ще один шанс, оскільки він переживає за ситуацію в Україні.

Водночас Зеленський усвідомлює, що поведінка окремих соратників б'є по його рейтингу.

"Це б'є і по мені, по моїй особистості. І якщо бути прагматичним, ми розуміємо, б'є і по рейтингу, і по підтримці людей... Завжди людям треба давати другий шанс, якщо вони не злодії. Я завжди людям даю другий шанс, іноді потім шкодую... Що стосується Миколи Тищенка, мені дійсно соромно за деякі його кроки, він був неправий. Він доросла людина, повинен сам нести відповідальність... Я думаю, що партія правильно зробила, що надала йому ще один шанс", - зазначив він.

Вакцинація від COVID-19

Володимир Зеленський розповів, що на сьогодні Україна домовилася про 47 млн доз вакцин проти коронавірусу.

За його словами, це максимальна кількість, про яку можна було домовитися.

"На сьогодні у нас контрактів десь на 47 млн безкоштовних вакцин, що відповідає плюс мінус кількості населення. Це максимальна кількість, яку можна було знайти. Ці кроки зроблені", - стверджує Зеленський.

Він також висловив своє невдоволення щодо того, що розподіл вакцин у світі - несправедливий.

Ревізія держдач

Зеленський заявляє, що після проведення запланованої ревізії державних дач в Конча-Заспі і Пущі-Водиці, буде представлена концепція про те, хто там буде жити і на яких умовах.

Крім того, Зеленський зазначив, що відкритим залишається питання, чи можуть діючі чиновники на час своєї каденції за ринковими цінами орендувати житло, яке знаходиться в держвласності.

За його словами, за останній час держдачі покинули екс-генпрокурор Святослав Піскун та два судді КСУ.

Другий термін

Зеленський зазначив, що поки рано говорити, чи піде він на другий термін, оскільки поки не пройшла і половина першого терміну.

"Це буде дуже залежати від того відсотка речей, які я пообіцяв і не зробив. Багато зроблено, багато обіцяно. І я не хочу, щоб це в історії залишилося тільки як обіцянки", - зазначив він.

Що українці думають про правління Зеленського

Соціологічна група "Рейтинг" провела опитування, яке наочно показує ставлення українців до президентства Зеленського. Так, за даними опитування, проведеного протягом 16-18 травня, чверть населення оцінюють напрямок руху країни як правильний, а дві третини - як неправильний, ще 9% не змогли відповісти.

Серед політиків, які займали пост президента України, найвищий рейтинг довіри до чинного глави держави Володимира Зеленського (довіряють - 46%, не довіряють - 51%).

Якби найближчим часом відбулися вибори президента, то 30,2% проголосували б за Зеленського. 12,8% підтримали б П. Порошенко, 11,9% - Ю. Бойко, 11,1% - Ю. Тимошенко.

Чверть опитаних оцінюють другий рік правління президента Зеленського на відмінно або добре, 34% - задовільно, 42% - незадовільно або жахливо.

Партія "Слуга народу" також очолює парламентський рейтинг, яку готові підтримати 24,8%.

Детальніше про результати прес-конференції Володимира Зеленського - дивіться у відео...

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк