14.05.2021, 19:50

Відбулося термінове засідання РНБО: які рішення були прийняті

Ольга Романец | Всі новини автора
СНБО

Сьогодні, 14 травня, пройшло термінове засідання Ради національної безпеки і оборони, на якому був присутній президент України Володимир Зеленський.

Час Пік розповість, які питання під час засідання обговорювалися і які рішення були прийняті.

Цифрове мовлення на непідконтрольні території

Як зазначив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, телебачення в Україні все ще залишається основним джерелом отримання інформації. Жителі прикордонних і окупованих територій особливо страждають від російської пропаганди. Ці проблеми вирішує створення загальнонаціональної цифрової мережі мультиплекс МХ-7.

"Сьогодні було прийнято створити таке рішення, створити такий мультиплекс і виділити на нього кошти. Він надасть доступ до мінімум 12 цифрових телеканалів жителям всієї країни", - сказав Федоров.

Як повідомив керівник Держспецзв'язку Валентин Петров, гроші на створення мультиплексу візьмуть в кредит в державних банках. Погашатися кредит буде за рахунок доходів Державного концерну радіомовлення, радіозв'язку та телебачення.

Стратегія кібербезпеки

РНБО на сьогоднішньому засіданні також затвердила стратегію розвитку кібербезпеки, яку схвалили на п'ять років.

"На засіданні РНБО була схвалена стратегія розвитку кібербезпеки на наступні п'ять років. Мені здається, що і підхід до формування цієї стратегії, і якість цього документа і актуальність - вони на вищому рівні", - сказав міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

За словами міністра, підхід до формування цієї стратегії, і якість цього документа, і актуальність - на вищому рівні.

Як раніше повідомляв Володимир Зеленський, в Україні незабаром з'явиться університет кібербезпеки. Студенти цього університету отримуватимуть "дуже високі стипендії", а після завершення навчання"повинні будуть працювати саме на державу".

Санкції щодо півтисячі "злодіїв у законі"

Як повідомив президент України Володимир Зеленський, сьогодні на засіданні РНБО було прийнято рішення про застосування санкцій проти понад півтисячі "злодіїв у законі".

На брифінгу секретар РНБО Олексій Данилов підтвердив заяву президента про санкції, уточнивши, що з 577 "злодіїв у законі" 542 - іноземці і тільки 15 є громадянами України.

До іноземців, які потрапили в санкційний список РНБО, за словами Зеленського, будуть застосовані наступні обмеження:

  • блокування активів;
  • заборона в'їзду;
  • неможливість набуття громадянства;
  • примусове видворення.

Данилов також заявив, що РНБО здійснить юридичну верифікацію 61 громадянина України, щодо якого Сполучені Штати ввели персональні санкції, і за її підсумками буде приймати рішення про введення таких же санкцій з боку України.

Використання держземель

Під час засідання РНБО було поставлено "питання державних земель і будинків в Конча-Заспі і Пущі-Водиці, якими за часів попереднього президента за дуже символічну плату почав користуватися ряд незрозумілих осіб", повідомив Зеленський.

За його словами, наприкінці 2014 року, при колишньому президентові України постановою Уряду було затверджено перелік осіб, які мають право на пільгове проживання.

Серед таких осіб - колишні судді, прокурори, правоохоронці, митники, податківці, які займали високі посади при президентах Вікторі Януковичі та Петрі Порошенку.

Ці та ряд інших людей отримали договори на користування будівлями, зробили там ремонт і їм навіть відшкодували ці витрати в розмірі 50%.

У зв'язку з цим РНБО поставлено завдання провести повний аудит земель і резиденцій Конча-Заспи і Пущі-Водиці, встановити повний перелік осіб, які там проживають і за яких умов вони отримали це право.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: