18.06.2021, 20:01

Нові санкції та розвиток оборонно-промислового комплексу: що постановила РНБО на останньому засіданні

данилов

Як і було заплановано, у п'ятницю, 18 червня, відбулося чергове засідання Ради національної безпеки і оборони України. 

Що постановив РНБО - розповість Час Пік. 

Секретар РНБО Олексій Данилов в ході брифінгу за результатами засідання повідомив про те, що на порядку денному були п'ять питань.

Затвердження Стратегії розвитку оборонно-промислового комплексу України

Було заслухано доповідь віце-прем'єра-міністра з питань стратегічних галузей промисловості України Олега Уруського, а також затверджено Стратегію.

Стратегія закладає напрямки удосконалення системи стандартизації, уніфікації та управління якістю відповідно до стандартів НАТО.

Вона передбачає створення агентств та оборонно-промислових технологій, впровадження інноваційних проектів і розвиток критичних технологій.

Військово-технічне співробітництво України з деякими державами

Питання розглядалося в режимі "таємно". Доповідало Міністерство закордонних справ. Подробиці Данилов не повідомив.

Застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних санкцій.

РНБО продовжила на три роки введені раніше санкції.

"21 червня 2018 року були прийняті персональні санкції щодо деяких фізичних та юридичних осіб, введених в дію указом номер 176 від 2018 року. Указ передбачав введення санкцій на три роки. 21 червня закінчується термін дії цих санкцій. Це виключно юридичні та фізичні особи", - зазначив Данилов, не уточнюючи подробиці.

РНБО також перевірить трьох осіб, які потрапили в санкційні списки "злодіїв в законі" та "кримінальних авторитетів".

"Після першого рішення РНБО було дуже багато звернень щодо деяких осіб, які, на їхню думку, потрапили в ці санкції не зовсім коректно. Тому сьогодні було дано доручення РНБО щодо трьох осіб - зробити додаткову перевірку із залученням Служби безпеки, контррозвідки і всіх відповідних органів", - сказав секретар РНБО.

Питання про стан справ у надрокористуванні

Було заслухано доповідь голови Державної служби геології та надр України про стан виконання рішення РНБО від 19 березня 2021 року "Про стан справ у сфері надрокористування".

"Рішенням РНБО було анульовано чотири ліцензії з видобутку титану, три з розробки вуглеводню і ще три ліцензії з розробки рудних копалин", - заявив Секретар РНБО.

Данилов також додав, що державі добровільно повернули дві ліцензії на видобуток нафти та газу.

"Мова про компанію "Геоальянс" в Харківській і Дніпропетровській областях. Хоча засновник знаходиться на островах, держава вітає такі дії", - сказав він, зазначивши позитивні зрушення, пов'язані з політикою Зеленського.

Введення санкцій проти Фукса та Фірташа

За словами Данилова, санкції проти Дмитра Фірташа введені за його участь в титановому бізнесі і постачання сировини до РФ, які вдалося відстежити.

"Ми не можемо допустити, щоб це тривало", - зазначив він.

Проти Павла Фукса, за твердженням Данилова, введений повний пакет санкцій, який тільки можна застосувати до підприємця.

"Що стосується Фукса. Вони (санкції - ред.) накладені через ситуацію з "Голден Деррік". Йдеться про ліцензії, які людина отримала за один день, вона (компанія - ред.) подала до суду на указ президента", - додав секретар РНБО.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк