01.07.2021, 22:36

Верховна Рада скасувала вільну економічну зону "Крим": що це означає

верховная рада

Верховна Рада визнала таким, що втратив чинність, закон "Про створення вільної економічної зони "Крим" та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України", прийнявши за основу і в цілому відповідний законопроєкт №5502-Д.

Відповідне рішення було прийнято 1 липня, передає Час Пік з посиланням на засідання парламенту.

Законопроект №5502-д нормує порядок в'їзду та виїзду осіб з тимчасово окупованої території.

Так, в'їзд та виїзд для громадян України дозволяється тільки через КПВВ, в яких здійснюється тимчасовий прикордонний контроль при пред'явленні будь-якого документа, визначеного статтею 5 ЗУ "Про громадянство України" або статтею 2 ЗУ "Про порядок виїзду з України та в'їзду в Україну громадян України".

Іноземці та особи без громадянства також можуть здійснювати в'їзд та виїзд з ТОТ тільки через КПВВ при пред'явленні документа, що підтверджує особу і спеціального пропуску.

"Норми міжнародних угод, укладених між компетентними органами України та інших країн, про в'їзд, виїзд та пересування фізичних осіб територією договірних сторін, не поширюються на тимчасово окуповану територію України", - наголошується в документі.

Закон дає право українцям, які проживають на ТОТ, на безоплатну вторинну правову допомогу та забезпечує право на спадкування.

Верховна Рада також схвалила проєкти закону №5501-д (вносить необхідні зміни до Податкового кодексу у зв'язку зі скасуванням вільної економічної зони) та №5503-д (передбачає відповідні зміни в Митному кодексі).

Читайте також: Верховна Рада прийняла за основу проєкт закону про олігархів

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк