08.07.2021, 17:35

Зеленський ветував закон про перезапуск ВККС: у чому причина

зеленский

Президент України Володимир Зеленський ветував закон № 3711-д про перезапуск Вищої кваліфікаційної комісії суддів, який передбачає допуск міжнародних експертів та збільшує їх роль у прийнятті рішень.

Про це свідчать ]]>дані]]>, оприлюднені на сайті Верховної Ради, передає Час Пік.

Зеленський запропонував внести ряд поправок. Зокрема, він пропонує передбачити наступне: ВККС вважається повноважною за умови призначення до її складу не менше одинадцяти членів, щонайменше шість з яких призначені серед суддів або суддів у відставці.

Крім того, президент пропонує встановити, що на запит члена першого складу конкурсної комісії для організаційного, технічного забезпечення здійснення його повноважень КК може залучати помічників, перекладачів.

Фінансування діяльності таких помічників, перекладачів може здійснюватися із залученням міжнародної технічної допомоги.

Як пояснив у коментарі "Телеграфу" народний депутат член парламентського комітету з питань правової політики Роман Бабій (фракція "Слуга народу"), рішення Зеленського обумовлено тим, що до закону були прийняті дві правки, які частково суперечать одна одній.

Так, правка № 453 передбачає, що голос міжнародних експертів відіграватиме вирішальну роль під час прийняття рішень при призначенні членів ВККС. Разом з тим, правка №409 передбачає необхідність для їх призначення по два голоси українських та міжнародних експертів.

Бабій зазначив, що в п'ятницю, 9 липня, профільний Комітет Верховної Ради збереться, щоб усунути дане протиріччя та більш коректно сформулювати текст правки №409.

Після цього, як очікує парламентарій, закон буде винесено на повторне голосування наступного тижня.

Читайте також: Зеленський підписав закон про продаж землі на електронних аукціонах

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк