14.07.2021, 18:37

Аваков подав у відставку: хто очолить МВС та які наслідки це може мати для України

аваков

13 липня з'явилася інформація про те, що міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков, який очолював відомство з 2014 року, подав у відставку.

Що стало причиною звільнення Авакова, хто прийде на його місце і як на це реагує громадськість - розповість Час Пік.

Заява Авакова була оприлюднена на сайті МВС увечері 13 липня.

заявление

"Відповідно до частини першої статті 18 Закону України "Про Кабінет міністрів України" подав заяву про відставку з посади міністра внутрішніх справ. Дякую команді МВС за роки спільної роботи. Спасибі кожному офіцеру, рядовому і службовцю. Маю честь!", - йдеться в повідомленні, яке також продубльовано в Facebook міністра.

Що стало причиною звільнення Авакова?

Чому після стількох років служби Аваков раптово подав у відставку - відкрите питання. Сам міністр не вніс поки ніякої ясності та не прокоментував своє рішення.

Під час брифінгу за підсумками засідання "Слуги народу", яке пройшло у вівторок, глава фракції Давид Арахамія заявив, що причина, за якої Аваков написав заяву про відставку не відома, "єдина підстава - за власним бажанням".

Разом з тим, ініціатива звільнити Авакова, ймовірно, належить Зеленському.

Так, народний депутат від фракції "Слуга народу" у Верховній Раді Ірина Верещук повідомила журналістам, що саме Зеленський запропонував йому написати заяву.

"Президент вчора (13 липня - ред.) на фракції сказав нам, що він викликав пана Авакова і запропонував йому написати заяву про звільнення", - сказала Верещук.

За її словами, Зеленський не повідомив народним депутатам причину, у зв'язку з якою запропонував Авакову написати заяву про звільнення.

Однак у керівництві фракції також стверджують, що у глави держави з самого початку була домовленість з міністром, що той покине пост, "як тільки прийде час". Ймовірно час настав. Більш того, в ЗМІ фігурує інформація, що нібито Аваков був повідомлений, хто займе його місце і претензій не пред'являє.

Примітно, що розмова між Зеленським та Аваковим відбулася в день повернення першого з Берліна, де він зустрічався з вищими чиновниками Німеччини, в тому числі - Штайнмаєром та Меркель.

Що думають з цього приводу експерти?

Український політолог Тарас Березовець вважає, що звільнення Авакова може мати негативні наслідки для самого Зеленського.

"Зеленський зараз має всі шанси отримати дострокові як президентські, так і парламентські вибори. І взагалі, як це може бути пов'язано з переговорами Зеленського з Меркель, яка активно вимагала імплементації формули Штайнмаєра в законодавство України?", - задається питанням експерт.

На його думку, рішення Зеленського може остаточно "розв'язати руки" Авакову від будь-яких зобов'язань. І в цих умовах глава держави і керівництво Офісу президента явно не виграють.

"Це Зеленський та Єрмак можуть вважати, що вони прибирають Авакова, а на ділі вийде якраз навпаки. Проблема в тому, що поки в офісі президента грають в Чапаєва, Аваков грає в шахи, а це зовсім інший клас гри. Кількість недругів президента зростає стахановськими темпами і може статися, що як в 2019 році Аваков зробив ставку на перемогу Зеленського, так і зараз він поставить на того, хто змістить його з політичної сцени. Той випадок, коли політичний довгожитель пожирає свого власного enfant terrible", - написав Березовець у Facebook.

Хто очолить МВС замість Авакова?

Новий кандидат на пост глави відомства був визначений в той же день, що і опублікована заява про відставку.

Так, народний депутат Олександр Качура в Telegram повідомив, що під час засідання фракції "Слуги народу" глава держави рекомендував "передати" відомство Денису Монастирському.

"Почалося засідання фракції. Присутній президент та прем'єр. Президент запропонував Дениса Монастирського на посаду міністра МВС", - написав нардеп.

Зеленський особисто представив Монастирського в якості потенційного міністра, А той вже встиг висловитися про те, що йде на велику жертву.

"Я розумію, на яку жертву йду як людина, як особистість і як політик... Я людина, яка йшла з ним (Зеленським - ред.) в команді... Я керівник профільного комітету і людина, яка, на думку президента, зможе очолити цей напрямок", - сказав під час брифінгу Монастирський.

Більш того, 14 липня комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності, який на сьогоднішній день і очолює Монастирський, рекомендував парламенту підтримати заяву Авакова. І шанси Монастирського зайняти його місце дуже високі.

Наприклад, заступник голови фракції "Слуги народу" Євгенія Кравчук вважає, що парламент обов'язково проголосує на кандидатуру, запропоновану Зеленським.

"Не бачу причин не голосувати. Впевнена, наша фракція дасть достатньо голосів. Денис Монастирський вже два роки керує одним з найбільших комітетів Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності. Він досконально знає законодавство, у нього хороша юридична освіта, незважаючи на те, що він не оперативник і не практик. Але для оцінки масштабу його підготовки абсолютно достатньо", - заявила вона в ефірі "Україна 24".

Реакція соцмереж на відставку Авакова

Новина про те, що МВС очолюватиме хтось інший, викликала бурхливі обговорення в соціальних мережах. Багато хто вважає, що таким чином Зеленський намагається "приручити" відомство, призначивши "свою" людину.

Є також думка, що навіть після відставки Аваков все одно впливатиме на політику держави. Не виключається, що для нього знайдеться інша не менш амбітна посада.

Деякі українці навіть жартують, що без Авакова МВС перестане існувати. У всякому разі, в тому вигляді, в якому воно існує зараз. А сам Аваков ще може піднести президенту "сюрприз".

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк