05.08.2021, 18:46

Зеленський порадив жителям ОРДЛО, які вважають себе росіянами, "шукати місце в Росії": Реакції не змусили себе чекати

зеленский

Президент України Володимир Зеленський на одному з телеканалів заявив, що жителі окупованого Донбасу, які вважають себе росіянами, повинні покинути регіон. Слова глави держави викликали широкий резонанс.

Час Пік розповість про те, як різні сторони оцінили висловлювання Зеленського, звернені до тих, хто проживає в ОРДЛО.

Що такого сказав Зеленський?

В інтерв'ю телеканалу "Дом", частина якого вже оприлюднена, президент висловив радикальну позицію: жителі окупованих територій України повинні точно визначитися, яка країна є для них батьківщиною. Якщо Росія - значить, слід залишати Донбас.

"Люди на окупованій території Донбасу та Криму повинні зрозуміти - це не про те, що хтось когось кудись виганяє. Я просто хочу, щоб я був зрозумілий. Ще раз - батьківщина або ти гість? Я вважаю, що якщо ти живеш на території Донбасу сьогодні, тимчасово окупованій, і ти вважаєш, що це справа права і нам в Росію, ми росіяни - це велика помилка залишатися жити на Донбасі. Це ніколи не буде російською територією. Просто ніколи... Для майбутнього своїх дітей і онуків, якщо ти вважаєш, що ти любиш Росію і все життя перебував на території України, відчуваючи, що це Росія. Якщо ти так відчуваєш, то я вважаю, що ця людина повинна зрозуміти: в ім'я своїх дітей та онуків вже потрібно їхати і шукати собі місце в Росії. Це правильно. Тому що без України на цій території цивілізації не буде", - сказав глава держави.

Крім того, Зеленський зазначив, що Донбас у будь-якому випадку буде звільнений і порадив українцям, які там проживають, "триматися" і, фактично, чекати.

"Тому щастя для цих людей тут не буде. Але якщо ти відчуваєш, що Донбас український, якщо ти поважаєш цей прапор, поважаєш українську мову, якщо ти відчуваєш, що ти українець - будь там, тримайся. Ця земля все одно буде деокупована в будь-якому випадку... Неважливо, скільки це окуповано. Це як стіна колись у Німеччині. Це не має значення. У будь-якому випадку люди, історія - скористаються моментом, і стіна завалиться. Якщо не домовляться, все одно скористаються моментом люди", - підсумував президент.

Варто відзначити, що Зеленський звертався до жителів Донбасу російською мовою. Що він хотів цим підкреслити - залишається тільки здогадуватися.

Важливо! Повна версія інтерв'ю вийде о 19:00 5 серпня. Подивитись його можна буде ]]>за посиланням.]]>

Реакція Росії не змусила себе чекати

У російській Держдумі у відповідь на висловлювання Зеленського заявили, що Україна ніколи не стане членом НАТО та ЄС. Так, віце-спікер Держдуми Петро Толстой у своєму Telegram написав, що, у свою чергу, українці, які вважають себе європейцями, повинні шукати собі місце на території ЄС.

"Мені здається, що ті, хто живе на Україні, обожнює Європу і хоче, щоб ця країна увійшла в ЄС і в НАТО, повинні точно зрозуміти: з Україною цього ніколи не станеться. І велика помилка їм залишатися жити на Україні, якщо вони так хочуть в Європу. Звичайно, я не про те, що хтось когось кудись виганяє. Я просто хочу, щоб усім це було зрозуміло. Якщо людина любить Європу, вважає, що все життя перебувала на території України, але відчувала, що це окупована частина Австро-Угорщини, або хоче просто поповнити мільйонну армію українських "європейців", які працюють прислугою і доглядальницями на Заході, ця людина повинна зрозуміти, що в ім'я своїх дітей і онуків вже потрібно їхати і шукати собі місце в ЄС. Це правильно", - написав він.

Крім того, офіційний представник російського МЗС Марія Захарова в Telegram написала, що Зеленський таким чином роз'єднує народ України.

"Перемогу на виборах забезпечили ті, кого він тепер випроваджує зі своєї країни - російськомовні громадяни Південно-Східної, Південної та Центральної України. Замість того, щоб виконати головну свою обіцянку про мир, ЗеПрезидент намагається позбутися своїх виборців, як непотрібних свідків невиконаної ним обіцянки", - зазначила Захарова.

В ОРДЛО відреагували агресивно

"Глава МЗС" так званої "ДНР" Наталія Ніканорова, згідно з інформацією російського ресурсу "РИА Новости", у відповідь на слова Зеленського заявила, що влада України просто не хоче розуміти жителів регіону, тому причина конфлікту на Донбасі полягає не в "любові до Росії", а в небажанні Києва слухати.

Крім того, вона вказала на прогалини в освіті Зеленського, який нібито не розуміє різниці між "руський" та "російський".

"Він, по всій видимості, ніколи не чув про те, що Донбас споконвіку був і досі є саме руським та російськомовним регіоном. Щоб надалі не потрапляти в халепу, щиро рекомендуємо керівнику України якомога швидше надолужити згаяне на уроках історії, а заодно і етимологію слів підучити, оскільки схоже, що пан Зеленський не бачить різниці між поняттями "руський" та "російський", - цитує "главу МЗС" так званої "ДНР" видання.

Ніканорова уїдливо додала, що судячи по відношенню до людей, "незабаром саме таким горе-керівникам доведеться шукати собі місце поза своїми високими владними кабінетами".

Що не так з російськими "аргументами"?

Як нагадує український політолог Броніслав Береза, згідно резолюції ПАРЄ Росія визнана країною-агресором, тому те, до чого апелюють в МЗС РФ, позбавлене сенсу.

"Голова російського МЗС Марія Захарова ляпнула набір чергових дурниць про Україну. Можна довго перераховувати всю ту маячню і набір шаблонів, які озвучила Захарова - від "київського режиму", який "всіх скопом, цілком тягне в ЄС та НАТО", до відомої кремлівської мантри про "управління Україною з-за кордону або іноземцями, що сидять в керівних київських кріслах". А вишенькою в її висловлюванні стали слова про "міфічну окупацію", - написав експерт у Facebook.

На думку ж українського журналіста Дениса Казанського, висловлювання "керівництва" ОРДЛО підкреслюють небажання реінтеграції Донбасу саме з боку окупаційної "влади".

"Кремль (і його Українська обслуга) регулярно звинувачує нас у тому, що саме Україна не виконує Мінські угоди і не хоче миру. Насправді ж, як бачимо, сама ж російська сторона прямо заявляє, що ніякої реінтеграції Донбасу можна не чекати", - зазначив Казанський у Facebook.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк