17.09.2021, 18:55

У МЗС України заявили, що Росія понесе відповідальність за вибори до Держдуми із залученням жителів окупованих територій

мид украины

У п'ятницю, 17 вересня, в Росії стартували вибори в Державну Думу. Україна висловила протест у зв'язку із залученням до голосування жителів тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей, а також проведенням виборів на території Криму.

Про це повідомляє прес-служба МЗС України, передає Час Пік.

В українському зовнішньополітичному відомстві зазначили, що дії Росії порушують норми закону та спрямовані проти суверенітету і територіальної цілісності України.

"Проведення Російською Федерацією виборів на території тимчасово окупованої Автономної Республіки Крим та м. Севастополь є незаконним, а їх результати не матимуть жодних юридичних наслідків. Залучення до голосування громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території в Донецькій та Луганській областях, як і майже 1,5 млн виборців, які зараз проживають в тимчасово окупованому Криму, істотно спотворять результати виборів до Держдуми РФ і в цілому ставлять під сумнів їх легітимність", - йдеться в заяві.

У МЗС підкреслили, що всі причетні до проведення незаконних виборів у Криму, а також до залучення до голосування жителів окупованих територій, які мають незаконно видані паспорти РФ, будуть нести відповідальність.

"Закликаємо іноземні держави і міжнародні організації рішуче засудити незаконні дії РФ, чітко заявити про невизнання результатів виборів на тимчасово окупованих територіях України і нелегітимність сформованої таким чином Державної Думи РФ, посилити політико-дипломатичний тиск на Російську Федерацію, зокрема шляхом розширення проти неї санкцій", - підсумували в МЗС України.

Читайте також: Зеленський створив робочу групу з мінімізації загроз від "Північного потоку-2"

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк