29.12.2021, 15:56

Зеленський другий рік поспіль очолив рейтинги "Політик року" та "Розчарування року"

Марина Началова | Всі новини автора

Наприкінці року українці оцінили, хто з політичних діячів їх найбільше розчарував, а хто виправдав очікування електорату.

Відповідне ]]>дослідження ]]>було проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва  спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 17 по 22 грудня 2021 року, передає Час Пік.

Результати соцопитування показали, що другий рік поспіль президент України Володимир Зеленський очолює рейтинги «Політик року» та «Розчарування року». Щоправда, в обох випадках помітне зростання показників. Цього року Зеленського назвали «політиком року» 17%, тоді як у 2020-му – 14,8%. З іншого боку, 45% опитаних назвали саме Зеленського «розчаруванням року», а в 2020-му  – 28% вважали його «невдахою року».

Друге місце в номінації «Політик року» ділять екс-президент Петро Порошенко (8,1%) та екс-спікер Верховної Ради Дмитро Разумков (8%). А от у категорії «розчарування року» лідера «Європейської солідарності» Порошенка згадували частіше (8,5%), ніж колишнього першого номера списку партії «Слуга народу» Разумкова (3%). Майже 15% опитаних сказали, що політиком року взагалі немає кого назвати, майже 20% завагалися з відповіддю, а 5% – не захотіли відповідати на це відкрите питання.

До числа політиків, яких згадали більше 1% опитаних як «політиків року» і як «розчарування року», потрапили: Юлія Тимошенко – 4,4% та 1,5% відповідно, Віктор Медведчук – 1,2% та 3,2% відповідно. Віталія Кличка згадали в обох номінаціях по 1,1% респондентів.

До числа політиків, яких згадали лише як «політиків року» потрапили: Юрій Бойко – 3,7%, Євгеній Мураєв – 3,4%, Ігор Смешко – 1,8%, Володимир Гройсман – 1,4%, Сергій Притула – 1%.

А винятково як «розчарування року» опитані назвали: Миколу Тищенка (1,2%), Іллю Киву (1,2%), прем’єр-міністра Дениса Шмигаля (1,1%). Ще 3% респондентів сказали, що їх розчарували всі політики, 1,3% опитаних сказали, що розчаруванням року не можуть когось назвати, майже 15% завагалися з відповіддю, а 4%  – не захотіли відповідати на це відкрите питання.

Дивіться також президентські рейтинги політиків: зараз Зеленський програв би Порошенку у другому турі виборів.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк